Hasznos információk

Ezen a honlaprészen hasznos tanácsokat és információkat szeretnénk adni.

Ajánlott vakcinázási program

Kutya

A kölyökkutyák vakcinázását 6-8 hetes korban célszerű elkezdeni. Az első védőoltás a parvovírusos bélgyulladás ellen nyújt védettséget. Két hét elteltével adható a következő oltás, ez egy ún. kombinált vakcina, mely a parvovírusos bélgyulladás mellett a szopornyicával, a leptospirózissal és a Rubarth-kórral (fertőző májgyulladás) szembeni védettség kialakítására szolgál. Újabb két hetes különbségekkel még egy önálló parvo vakcina és egy kombinált védőoltás beadatása ajánlott az optimális védettség elérése érdekében. Ezt követi az első veszettségoltás, melyet négy hónapos korig be kell adatni, majd legkésőbb 6 hónap múlva ismételni. Innentől évente (365 naponként) egyszer kell emlékeztető védőoltást kapniuk, három éves korig érdemes a veszettség és a kombinált oltást külön-külön beadatni, utána kaphatják egy oltásban összevonva is.

Létezik védőoltás Lyme-kór ellen is, ezek az alap oltási protokollba beiktathatóak. Érdemes a bőr gombás betegségét megelőző vakcinát is kérni, mivel ez emberre is veszélyes bőrfertőzés.Szukák esetében veszélyt jelenthet a megszületett alomra a Herpes vírus fertőzés (az alom kipusztulását is okozhatja), ezért a tüzeléskor és ellés előtt 1-2 héttel javasolt a szuka oltása. A kennel-köhögés ellen alapesetben néhány hetes időközzel két oltás szükséges, majd évente egy emlékeztető oltás ajánlott.

Macska

Kölyökmacskát 10-12 hetes korban kezdünk oltani, az első kombinált oltás a “macskanátha” (calicivírus okozta nátha), fertőző rhinotracheitis és panleukopénia ellen véd. Egy hónappal később ismételjük, majd újabb hónap elteltével ajánlott kijáró cicáknál a veszettségoltást beadatni. A macskaleukózis elleni vakcinát is érdemes “rászánni” a cicára, mivel a betegség sajnos nem gyógyítható, csak megelőzni tudjuk. Érdemes a bőr gombás betegségét megelőző vakcinát is kérni, mivel ez emberre is veszélyes bőrfertőzés.

Bélférgek elleni kezelések

A veszettségoltással egyidőben szoktuk az állatokat féregtelenítő tablettával is ellátni. A bélférgek elleni kezelést kutya- és macskakölykökön is két hetes korban lehet elkezdeni. Érdemes az anyaállatot a vemhesség második felében valamilyen féregtelenítő készítménnyel kezelni, így megelőzhető a kölykök fertőződése. Felnőtt állatoknál háromhavonta javasolt féregtelenítés.

Bolhák

A bolhásságot mindenképpen érdemes megelőzni, illetve ha már megtelepedtek a bolhák kedvencünkön, akkor minél előbb kezelni. Bolhacsípésre érzékeny állatoknál már egy-két bolha is komoly allergiás, ekcémás viszketeg bőrelváltozásokat hozhat létre. Minél régebb óta áll fenn a bolhásság, annál inkább szennyezett a környezet is bolhapetével- ezért van az, hogy hiába fürdetjük le az állatot, néhány nap-hét után a frissen kikelő bolhák újra megszállják a bundáját. Érdemes jó minőségű, hosszú hatású nyakörvet, nyakbőrre cseppenthető vagy tablettaként beadható készítményt vásárolni és rendszeresen használni, így a probléma megelőzhető.

Kullancsok

Az erdőkben sajnos nagyon sok a kullancs. A kullancs elleni védekezésre ne csak azok figyeljenek, akik rendszeresen kihordják sétálni kutyáikat. A zárt udvaron élő, nem kijáró állatban is lehet kullancs, hiszen a macskák, kóbor kutyák bundájában, rengeteg kullancs rejtőzködhet. A legnagyobb veszélyt a babesiosis nevű kutyabetegség jelenti. Ez úgy alakul ki, hogy a kullancsok a vérszívás során apró élősködőket juttatnak a vérkeringésbe. Ezek a vörösvérsejtekben telepednek meg, itt szaporodnak, és elpusztítják a vörösvérsejteket. Jellegzetes tünetei a magas láz (a kutya bágyadt, étvágytalan), kórjelző értékű a sötét, barnás vagy véres vizelet, később sárgaság is kialakul. Előfordul ún. “kis” babesia is, ilyenkor a jellegzetes tünetek hiányoznak, egyszerűen csak “nem az igazi” az állat.

Időben megkezdett kezeléssel a gyógyulás esélyei nagyon jók, későn diagnosztizált esetben máj- vesekárosodások léphetnek fel, illetve el is pusztulhat az állat. A betegség ellen sajnos nincs védőoltás, jó minőségű kullancs ellen védő készítménnyel (nyakörv, nyakbőrbe dörzsölhető csepp, spray) előzhetjük meg. Ritkábban előforduló, szintén kullancs által okozott betegség a Lyme-kór (ez ellen van védőoltás!) és a kullancsencephalitis.

Macskán a kullancs egy babesiosishoz hasonló, Haemobartonellosis nevű betegséget okozhat. A kutyákhoz hasonlóan itt is különböző nyakörvek, cseppek, spray-k között válogathatunk. A nyakörveket nem szívesen ajánlom, mivel ha csak évi egy-két alkalommal is, de okoznak balesetet, felakadhat vele a cica a kerítésre, és ha nem tud kibújni belőle bizony meg is fulladhat. Ha kutya elől menekül amikor beakad valahová a nyakörv, akkor pedig abból lesz a baj hogy utoléri az üldözője. Ha a cica nem csavarog, szinte mindig kerten belül marad, akkor jó megoldás a nyakörv, de a tekergősebb jószágoknak inkább a nyakbőrre cseppenthető készítményeket ajánljuk.

Egyéb külső élősködők

Rühösség

Rühösség minden háziállaton előfordulhat lótól a tengerimalacig. Nagyon ritkán, de emberre is átmehet a fertőzés!!! Bőrbeteg állat közelébe lehetőleg nem engedjünk gyereket, illetve beteg embert, mivel rajtuk könnyebben megtelepednek az élősködők. A rühösség nagyon viszket, az állat sokat vakarózik, szőre foltokban vagy nagyobb egybefüggő területeken kihullik, pörkös felrakódások jelennek meg. Ha a folyamat nem túl kiterjedt, általában jól kezelhető. Az egész testfelületre kiterjedő rühösség kezelése sok türelmet, odafigyelést igényel, és mindig felveti valamilyen, az állatot legyengítő háttérbetegség gyanúját.

Legyek

Nyaranta sok panaszt okoznak a legyek. Gyakori hogy a kutyák fülét lepik meg, a fülek szélén nem gyógyuló sebek jönnek létre, amivel egész nyáron kínlódik az állat. Újabban kapható olyan bolhák, kullancsok ellen alkalmazható spot on cseppek, amelyek ezen legyek ellen is hatékonyak, illetve lehet próbálkozni néhány napos hatástartamú helyi permetezéssel is.

Nagyon kell figyelnünk nyáron az állatokon lévő apró sebekre is, rendszeresen ki kell tisztítani, fertőtleníteni, nehogy légypeték maradjanak benne! Ha ezek kikelnek a sebben, légynyűvességről beszélünk. A légynyűvek a bor alatt járatokat fúrnak az állat szöveteiben, fájdalmat, fertőzést, elhalást okoznak. Különösen nagy bundájú állatokon nehéz észrevenni, mire kezelésre kerül, és elkezdjük nyírni a szőrt, sokszor hatalmas területek bukkannak elő, ahol a bor gyulladt, elhalt, alatta nyüzsögnek a “kukacok”. Ilyenkor először az élősködőket kell kimosni, kiirtani, utána a sebet kezelni. Sokszor annyira rossz állapotban van a beteg, hogy infúzióra, máj- és vesetámogató gyógyszerekre is szükség van. Ha nagyon nagy kiterjedésű az elváltozás, sajnos a kezelés ellenére is elpusztulhat az állat. Sajnos a kezelésnél nehézséget okoz, hogy távol kell tartani a legyeket a sebtől, ez sokszor szinte megoldhatatlan problémát jelent.

Szeretettel várjuk az állattartókat és kedvenceiket a PET CENTRUMban!

Cím:
PET CENTRUM
Állatorvosi Rendelő, Patika
Kutyakozmetika,
Állateledel, Felszerelés

Pásztó, Hunyadi út 33.

Rendelő, Patika:
+36-30-9531288

Kozmetika, Bolt:
+36-30-7820475
www.petcentrumpaszto.hu

Nyitva:
ÁLLATORVOSI RENDELŐ, PATIKA
Hétfőtől Péntekig 15-17-ig

SZOMBATON 9-11-ig

Vasárnap: zárva
Nyitvatartási idő után hívható:
+36-30-953-1288

+36-30-6968-606

KUTYAKOZMETIKA:
Előzetes bejelentkezés: +36-30 7820475

ÁLLATELEDEL-FELSZERELÉS BOLT
Hétfő-Péntek: 13-17-ig
Szombat-Vasárnap: zárva

Dr. György Zsolt állatorvos

Szponzorálja: