HUNGAROPET GAZDI-TUDÁSBÁZIS: Állatorvosoktól-Állattartóknak

Veszettség és veszettség oltás

Mi okozza a veszettséget?

A veszettség (rabies, lyssa) egy vírus okozta fertozo betegség, ami agy- és gerincvelogyulladást okoz melegvéru állatokban (madarakban, emlosökben) és emberekben. Veszettség ellen nem vakcinázott emberben (nagyon ritka kivételtol eltekintve) halálos kimenetelu betegség. Az idegrendszeri tünetek kialakulása elott ún. poszt expozíciós sorozatoltással meggátolható a betegség kifejlodése. Mindösszesen eddig 6 ismert esetben számoltak be arról, hogy az idegrendszeri tünetek kialakulás után a páciens túlélte a fertozést.

Hogy jön létre a fertözés?

A fertozés leggyakoribb formájában a veszett állat harapás útján a sérült borfelületen keresztül a nyálával juttatja be a vírust a szervezetbe. Ha a fertozött szervezet nem rendelkezik kello immunitással a kórokozó ellen, kialakulnak a visszafordíthatatlan idegrendszeri tünetek, és a kórfolyamat következetesen halállal végzodik.

Mik a veszettség tünetei?

A veszettség fobb tünetei: nyálzás (nyálcsorgás), lógó állkapocs, széjjeltéro kancsalság (strabismus divergens), viselkedészavar (agresszió), kóborlási hajlam, emészthetetlen tárgyak (ko, kavics, fadarab) lenyelése, majd nyelészavar, nagyon jellegzetes rekedtté váló hang ( a hangszálakat ellátó ideg bénulása miatt), víziszony (hydrophobia, ugyanis a bénulások elott a nyelés görcsös fájdalmat okoz). A vadon élo állatokra a szokatlan szelídség jellemzo, de bármilyen ingerhatásra elotörhet belolük az agresszivitás.

Van-e Magyarországon veszettség?

Járványtanilag két fajta fertozöttségi szint különböztetheto meg – az urbánus, és a szilvatikus. Elobbi azt jelenti, hogy kóbor háziállatok között terjed a veszettség, utóbbi azt, hogy csak vadon élo állatok között terjed (hazánkban jellemzoen rókák között), és alkalomszeruen terjed át háziállatokra. Magyarország, köszönhetoen az évtizedek óta kötelezo oltásnak, az urbánus veszettségtol mentes, ám a szilvatikustól még nem.

Veszettség elleni védöoltás

Hazánkban az ebek veszettség elleni oltása a harmincas évek óta kötelezo. Ma a jogszabályok szerint a tulajdonos köteles kutyáját a három hónapos kor elérésekor 30 napon belül beoltatni, majd hat hónapon belül ismét, ezt követoen pedig évente egyszer. Az elso életévben a kutyának tehát két veszettség elleni oltással kell rendelkeznie. Innentol kezdve már évente kell az oltást megkapnia. Csak egészséges, megvizsgált, panaszmentes állat oltható, a megfelelo immunválasz elérése céljából, ha az oltáshoz képest két héten belül nem mart embert, és nem áll hatósági megfigyelés alatt.

Hol történhet a veszettség elleni vedöoltás beadása?

Az ebek veszettség elleni védooltása három módon történhet: az állat tartási helyén, állatorvosi rendeloben, vagy szervezetten, összevezetett formában.

A szervezett oltás (más néven: összevezetéses) révén lehetett régen elérni, hogy minél több kutya be legyen oltva. Uniós tagságunkból adódóan változás várható az összevezetett veszettségoltások terén.

A legkényelmesebb az állat tartási helyén, vagy az állatorvosi rendeloben történo oltás. Ez nem szezonhoz kötött, az év bármely idoszakában lehetoség van kedvencük veszettség elleni oltásának elvégzésére. Ezenkívül nem kell kitennünk kedvencünket a felesleges stressznek, ami egy összevezetéses oltással jár és az oltás beadása elott az állatorvos nyugodt körülmények között tudja megvizsgálni a pácienst.

A veszettségoltás elmulasztása szabálysértési eljárást von maga után a tulajdonossal szemben, valamint az eb kártalanítás nélküli végleges elaltatását. Jelenleg csak a kutyák oltása kötelezo. Ajánlott azonban más húsevo háziállatainkat is beoltatni (macska, vadászgörény), hiszen ok is terjeszthetik a veszettséget, pláne ha kertben tartott állatról van szó! Ennek jelentoségét jelzi, hogy az utóbbi évek emberi veszettségeseteiben többnyire macskáktól származott a kórokozó.

Oltási igazolvány

Ha a kutya embert mar, karmol vagy harap az oltási könyvet be kell mutatni az illetékes hatóságnak ( körzeti orvos, állatorvos), ezért kérjük az oltási igazolványt orizzék meg.

Féregtelenités

Nagyon fontos a féregteleníto készítmény beadása. Ez ugyan évente csak egyszer kötelezo, de a megfelelo védelem csak akkor várható, ha a kutyákat, és a velük együtt tartott macskákat háromhavonta tablettás kezelésben részesítjük. Ez fontos közegészségügyi jelentoségu, ugyanis kedvenceink “gilisztái” emberekben is jelentkezhetnek, és ilyenkor elsosorban a gyerekek veszélyeztetettek.

Kérünk minden ebtulajdonost, hogy ellenorizze kutyája oltási könyvében az utolsó veszettségoltás idopontját, és annak egy éves letelte elott oltassa újra kutyáját!

További cikkek:

Szeretettel várjuk az állattartókat és kedvenceiket a PET CENTRUMban!

Cím:
PET CENTRUM
Állatorvosi Rendelő, Patika
Kutyakozmetika,
Állateledel, Felszerelés

Pásztó, Hunyadi út 33.

Rendelő, Patika:
+36-30-9531288

Kozmetika, Bolt:
+36-30-7820475
www.petcentrumpaszto.hu

Nyitva:
ÁLLATORVOSI RENDELŐ, PATIKA
Hétfőtől Péntekig 15-17-ig

SZOMBATON 9-11-ig

Vasárnap: zárva
Nyitvatartási idő után hívható:
+36-30-953-1288

+36-30-6968-606

KUTYAKOZMETIKA:
Előzetes bejelentkezés: +36-30 7820475

ÁLLATELEDEL-FELSZERELÉS BOLT
Hétfő-Péntek: 13-17-ig
Szombat-Vasárnap: zárva

Dr. György Zsolt állatorvos

Szponzorálja: