HUNGAROPET GAZDI-TUDÁSBÁZIS: Állatorvosoktól-Állattartóknak

Tiltott élelmiszerek macskáknak

Avagy mit nem adhatunk macskánknak?

Nyers sertéshús

Aujeszky-vírust tartalmazhat, amely leggyakrabban sertésekben és patkányokban fordul elõ. Macskánál idegrendszeri tüneteket okoz (ingerlékenység, nyugtalanság), melyhez bõséges nyálfolyás társul és egyenlõtlenül tág pupillák. A megbetegedett állatok a fertõzõdést követõen legkésõbb egy héten belül bénulásos tünetek közepette elhullanak. Kizárólag megelõzéssel védekezhetünk ellene, mégpedig úgy, hogy sertéshúst nyersen (különösen a sertésgégében található nagy mennyiségû vírus) nem adunk az állatnak, kizárólag sütve vagy fõzve!

Túlzott májetetés

A nagy mennyiségû A-vitamin tartalék miatt lehet káros, ugyanis A-vitamin túladagolás léphet fel, ami mérgezési tüneteket okozhat. Az A-vitamin zsírban oldódik, ezért a szervezet hosszabb távon képes raktározni. Lassan ürül ki.

Túl fûszeres ételek

Nem tesz jót a gyomruknak, gyomorhurut alakulhat ki.

Csokoládé

A csokoládéban fellelhetõ alkaloidvegyületek (teobromin és koffein) felelõsek a mérgezési tünetek kialakulásáért. Már akár 3 gram csokoládéval kiválthatóak mérgezési tünetek egy átlagos macskán. Tünetek lehetnek: szapora szívverés, vérnyomásesés, izgatottság, epilepsziás nagyrohamok, kóma, halál. Állataink lényegesen nehezebben bontják le a theobromint és koffeint, mint mi magunk.

Cukor

Répacukor, háztartásban használt cukor, vagy bármilyen édes étel: a kismacskák rosszul tolerálják, hasmenést kaphatnak tõle.


Tejcukor

Sok felnõtt macska nem képes lebontani, ezért ettõl ozmotikus hasmenést kaphatnak.

Szilánkosan törõ csontok

Ne adjunk ilyet a cicának, mert sérülést és akár fulladást is okozhatnak! A túlzott csontetés pedig egyébként sem jó, mert székrekedést okozhat.

Szalámivég, mûanyag felvágott csomagolás

Bélelzáródást okozhatnak.

Egyéb más megszívlelendõ szabályok

a.) mindig nézzük meg konzerv esetén a tasakon feltüntetett lejárati idõt, lejárt szavatosságú terméket sohase adjunk a cicának! Ha magunk készítjük ételét is figyeljünk oda arra, hogy a felhasznált alapanyagok ne legyenek romlottak.
b.) Mindig kellemesen meleg eledelt adjunk a cicának! Ha túl meleg megégeti magát, és a macska a táplálékhoz kötõdõ kellemetlen élményt könnyen megjegyzi és nehezen felejti. A túl hideg (fagyos) étel, pedig gyomorgyulladást okozhat.

Forrás: Állatbetegség.hu

További cikkek:

Szeretettel várjuk az állattartókat és kedvenceiket a PET CENTRUMban!

Cím:
PET CENTRUM
Állatorvosi Rendelő, Patika
Kutyakozmetika,
Állateledel, Felszerelés

Pásztó, Hunyadi út 33.

Rendelő, Patika:
+36-30-9531288

Kozmetika, Bolt:
+36-30-7820475
www.petcentrumpaszto.hu

Nyitva:
ÁLLATORVOSI RENDELŐ, PATIKA
Hétfőtől Péntekig 15-17-ig

SZOMBATON 9-11-ig

Vasárnap: zárva
Nyitvatartási idő után hívható:
+36-30-953-1288

+36-30-6968-606

KUTYAKOZMETIKA:
Előzetes bejelentkezés: +36-30 7820475

ÁLLATELEDEL-FELSZERELÉS BOLT
Hétfő-Péntek: 13-17-ig
Szombat-Vasárnap: zárva

Dr. György Zsolt állatorvos

Szponzorálja: