HUNGAROPET GAZDI-TUDÁSBÁZIS: Állatorvosoktól-Állattartóknak

Shar Pei láz

Mi a Shar Pei láz?

Nem minden láz Shar Pei láz. A Shar Pei láz egy öröklött betegség. A Shar Pei láz általában 12-18 hónapos kor körül jelentkezik, jellemzoje a minden indok nélküli igen magas (39.4-41.7 fokos) láz. A láz leggyakoribb kíséro tünete a”boka” izület (csánktájék) duzzanata. Ritkábban pofa tájék vizenyoje is látható, illetve hasi panaszok is jelentkezhetnek.

Az indokolatlanul magas láz mellett, az esetek 53%-ában jelentkezik a csánktájék duzzanata. Mint emlitettük,  Az elso lázroham rendszerint 18 hónapos kor elott jelentkezik, aztán a késobbiekben is visszatér, de a kor elorehaladtával ritkábban. A lázrohamok 24-36 óráig tartanak, majd maguktól is szunnek. Néha egyéb tünetek is kísérik a lázat, igy  fájdalom, egyéb ízületek duzzanata, enyhe hasmenés, hányás, felületes, gyors légzés.

A Shar Pei láz felnött korban is elöfordul, erre itt egy példa.

Milyen gyakori ez a megbetegedés Shar Pei kutyákban?

A shar-pei populáció Amerikában 23-28%-ban érintett.

Miért és hogyan alakul ki ez a betegség?

Lázas állapotban a szervezetben gyulladásos fehérjék szabadulnak fel és kerülnek a véráramba, majd lebomlásuk után a vesén keresztül ürülnek ki. Egyes állatokban – öröklött recessziv génhibából eredoen– a gyulladásos fehérjék nem, vagy csak részben bomlanak le, és kialakulnak az úgynevezett amyloidok. Az amyloidok nem tudnak a vesén keresztül távozni, néhány év alatt különbözo szervekben lerakódnak, normális muködésüket befolyásolják, károsítják. Elsosorban a vese, ritkábban máj és a lép amyloidózisa figyelheto meg. Ezek az állatok idovel vese vagy máj amyloidózisban szenvednek majd. A vese amyloidozis veseelégtelenséghez vezet, ami gyakori halálok az érintett állatokban.

Hogyan lehet diagnosztizálni a Shar Pei lázat?

Vannak olyan Shar Pei kutyák amelyekben kialakul a magas láz, de nem betegszenek meg amyloidózisban. A diagnózis rendszerint kizárásos alapon, és a jellegzetes tünetek alapján  történik, specifikus teszt jelenleg nem elérheto.   Jelenlegi tudásunk szerint 100 %-os biztonsággal csak vese, vagy máj biopsziából lehet amyloidózist diagnosztizálni.

Hogyan történik a gyógykezelés?

A betegség 2-3 nap alatt magától is meggyógyul, azonban érdemes fájdalomcsillapítókkal a betegség lefolyását gyorsítani, illetve enyhíteni. A láz eleinte viszonylag gyakori, majd a kor elorehaladtával a betegség egyre ritkábban jelentkezik. A magas lázas epizódok esetén nem szteroidok adása indokolt lehet (szteroidok kontraindikáltak, mert az amyloid képzodést serkentik). Másodlagos fertozések (magas ho, stressz) ellen antibiotikum adása megfontolandó.

Az amyloidózis gyógykezelése elsosorban a tünetekre irányul, bár kísérleti gyógyszerek némely esetben javulást eredményeztek, azonban a prognózis továbbra sem kedvezo. Amyloidózisban megbetegedett kutyák általában 3-5 éves életkor között vese elégtelenségben elpusztulnak.

Az amyloidózis kezelésére a kolhicin a megfelelo gyógyszer (emberben egy hasonlóan magas lázzal és amyloidózissal járó kórképben – familiar mediterranean fever – is ezt adják).  Elöször naponta egyszer adják két hétig, majd ha nincs semmi komolyabb mellékhatás, naponta kétszer, egy életen át. Javasolt a kolhicin adását a vese amyloidózis tüneteinek (fogyás, pu/pd, hányás, uremiás tünetek) jelentkezése elott elkezdeni. A lázas epizódok nem szunnek meg minden esetben, de az amyloid képzodést mindenképp lassítja.

Vesét támogató egyéb gyógyszeres kezelések (vese diéta, omega 3 zsírsavak, ACE gátlók, antioxidánsok, stb) szintén szóba jöhetnek. Az ezen betegekben gyakran eloforduló vérrögképzödés (thromboembolia)  megelozésére alacsony dózisú aszpirin terápia is megfontolandó.

Amennyiben a máj az elsodleges támadási pont, és nem a vese, akkor a kohicin mellett értelem szeruen fokozott májvédelem javasolt (máj diéta, antioxidánsok, silymarin, s-adenosyl-metionin). Ezek az esetek amúgy kevésbé súlyosak, mint a vesét érintoek.

Hogyan lehet megelözni a Shar Pei lázat?

Az amyloidok kialakulásában elsodleges szerepe van a magas láznak, ezért elsosorban a lázas periódusokat kell lerövidíteni. Fiatal felnott kutyáknál érdemes vesekímélo tápot vagy házilag készített vese diétát alkalmazni, hogy az elkerülhetetlen vese elégtelenséget lelassítsuk. Érdemes félévente vérvétellel máj és vese paramétereket vizsgáltatni, valamint az érintett  kutyák folyamatos vizeletvizsgálata javasolt (vizelet suruség, fehérje, fehérje:kreatinin  arány). Minden tenyészetben elofordulhat amyloidózis, a betegségrol a tenyésztok nem tehetnek, de nagy felelosségük van az amyloidozissal „fertozött” vonalak tenyésztésbol történo kivonásában.

És a lényeg: NEM MINDEN LÁZ SHAR PEI LÁZ !!!

Az alábbi információs anyagot Dr. Osvald Attila (Tatai Állatgyógyászati Központ) és Bendzsel Dániel dr. (Klapka Állategészségügyi Központ) bocsájtotta a Gazdi-Tudásbázis rendelkezésére. A fennti információs anyagot kiegészitette Dr. Gál Sándor.

További cikkek:

Szeretettel várjuk az állattartókat és kedvenceiket a PET CENTRUMban!

Cím:
PET CENTRUM
Állatorvosi Rendelő, Patika
Kutyakozmetika,
Állateledel, Felszerelés

Pásztó, Hunyadi út 33.

Rendelő, Patika:
+36-30-9531288

Kozmetika, Bolt:
+36-30-7820475
www.petcentrumpaszto.hu

Nyitva:
ÁLLATORVOSI RENDELŐ, PATIKA
Hétfőtől Péntekig 15-17-ig

SZOMBATON 9-11-ig

Vasárnap: zárva
Nyitvatartási idő után hívható:
+36-30-953-1288

+36-30-6968-606

KUTYAKOZMETIKA:
Előzetes bejelentkezés: +36-30 7820475

ÁLLATELEDEL-FELSZERELÉS BOLT
Hétfő-Péntek: 13-17-ig
Szombat-Vasárnap: zárva

Dr. György Zsolt állatorvos

Szponzorálja: