HUNGAROPET GAZDI-TUDÁSBÁZIS: Állatorvosoktól-Állattartóknak

Mit tegyünk ha sérült, beteg madarat, vagy fészkébol kiesett madárfiókát találunk?

Székesfehérváron, a HEROSZ állatotthonban muködo VADMADÁRKÓRHÁZ befogadja a sérült, beteg vadon élo madarakat, fészekbol kiesett fiókákat. Itt gyógykezeljük, gondozzuk, és lehetoség szerint a természetbe visszajuttatjuk az egészségeseket.

A madár befogása

A beteg madár kiszolgáltatott, gyakran menekülni képtelen, fél az embertol, védekezni próbál. A madár befogása kello óvatossággal történjen, ne okozzunk a madárnak sérülést, de o se nekünk. A ragadozó madarak komoly sérülést okozhatnak csorükkel vagy karmaikkal, a kicsi bagolyfiókák pld. tuhegyes karmaikkal, erossen meg tudják szorítani a kezünket. Célszeru egy rongydarabot dobni a madárra, a ragadozó madarakat kesztyuben megfogni. A vergodo madarat szárnyánál, lábánál ne fogjuk meg, mert az könnyen csonttöréshez vezet.

Elhelyezése

Tegyük a madarat zárható papírdobozba, a megfelelo szellozés biztosítása érdekében vágjuk kisebb nyílást a doboz tetejére. Bánjunk a madárral nyugodtan, és csendesen.

Szállítása

A dobozt biztonságosan zárjuk le, nehogy az autóban utazás közben kiszabaduljon a madár. Soha ne szállítsunk madarat kalitkában, ha nincs szállítódobozunk, akkor takarjuk le a kalitka oldalait. Ellenkezo esetben megriad, összetöri magát, a félelem okozta stressz következtében állapota rosszabbodik.

(Kis Ráhel, 11 éves: Kakukk énekesmadár fészkében)
(Kis Ráhel, 11 éves: Kakukk énekesmadár fészkében)

Ellátása

A beteg, sérült madarat mielobbb gyógykezelni kell. A madárfiókák nem sokáig bírják a szomjazást, koplalást, ezért mihamarabb szállítsuk el a befogadóhelyre. Ha nem tudja a szállítást azonnal megoldani, akkor a madarat mielöbb itatni, majd etetni kell. Akinek van tapasztalata, az cseppentovel próbálja megitatni a madarat. Ragadozóknak nyers húst, magevoknek diszmadárboltokban kapható magkeveréket, rovarevoknek lisztkukacot adjon. A beteg madarak azonban általában nem fogadják el a felkínált táplálékot, vizet.

A fiókák felnevelése

A fiókák felnevelése nagyon idoigényes feladat, nagy odafigyelést és türelmet igénylo fáradságos munka. Önállóvá válásukig, heteken át éjjel-nappal, néhány óránként itatni, etetni, gondozni kell a madarakat. A fióka a csore felé közelíto cseppento vagy ujjunk láttán álltalában kinyitja a csörét, ha mégsem, akkor a csukott csor hegyére cseppentett viz hatására kinyitja a csorét és keveset iszik. A megfelelo fióka nevelo táplálék beszerzése, etetése sem egyszeru.. Fontos tudni, hogy a rovarevok és magevok is rovarokkal etetik a fiókáikat, tehát pld. egy verébfiókát nem nevelhetünk fel magokkal, kenyérmorzsával. Készíthetünk fott tojásból lágyeleséget, illetve vásárolhatunk állatkereskedésekben lisztkukacot, esetleg kifejezetten fióka nevelo tápot. Ezt kell óránként a madarak csorébe tenni.

Madarak befogadása

A madarakat a HEROSZ telephelyén (Székesfehérvár, Takarodó u. 5., tel: 22/379-374,) 9.00-17.00 között vesszük át, ezen idon kívul az Állatkórház (Székesfehérvár, Homoksor 7. 22/330-754) ügyelete segít nekünk az átvételben, és eljuttatja el hozzánk a madarakat. Kérjük, tegye a madarat csukható , de szellozo papirdobozba, melybol nem tud megszökni. A dobozra írja rá nevét, telefonszámát, ill. Azt, hogy a madarat mikor és hol találta, annak érdekében, hogy a madár sorsáról tájékoztatni tudjuk, és, hogy lehetoség szerint az eredeti helyszínen engedhessük szabadon.

Dr. Berkényi Tamás

állatorvos , vadmadárkórház, 30/9464-991
www.vadmadarkorhaz.hu

További cikkek:

Szeretettel várjuk az állattartókat és kedvenceiket a PET CENTRUMban!

Cím:
PET CENTRUM
Állatorvosi Rendelő, Patika
Kutyakozmetika,
Állateledel, Felszerelés

Pásztó, Hunyadi út 33.

Rendelő, Patika:
+36-30-9531288

Kozmetika, Bolt:
+36-30-7820475
www.petcentrumpaszto.hu

Nyitva:
ÁLLATORVOSI RENDELŐ, PATIKA
Hétfőtől Péntekig 15-17-ig

SZOMBATON 9-11-ig

Vasárnap: zárva
Nyitvatartási idő után hívható:
+36-30-953-1288

+36-30-6968-606

KUTYAKOZMETIKA:
Előzetes bejelentkezés: +36-30 7820475

ÁLLATELEDEL-FELSZERELÉS BOLT
Hétfő-Péntek: 13-17-ig
Szombat-Vasárnap: zárva

Dr. György Zsolt állatorvos

Szponzorálja: