HUNGAROPET GAZDI-TUDÁSBÁZIS: Állatorvosoktól-Állattartóknak

Kutyák húgykövessége

Miröl lesz itt szó?

Részletesen a struvitról, az oxalátkövességrõl, a cisztinkövességrõl, az urátkövességrõl, a magnézium-szilikát kövességrõl és a kalcium-foszfát kövességrõl.

Mik a húgykövek?

A vesében illetve a húgyutakban képzõdõ köveket hívjuk így. Méretüket tekintve lehetnek egész kisebb illetve nagyobb méretû kövek, lehet egy vagy több kõ is. Kis részben szerves, nagyobb részben azonban szervetlen anyagokból áll. Helyüket tekintve a vesében, de leggyakrabban a húgyhólyagban, illetve a húgycsövet részben vagy teljesen elzárva helyezkednek el.

Hogyan képzödnek?

A kõképzõdés pontos menete még nem ismert teljesen, de annyi bizonyos, hogy komplex folyamat és több faktor vesz részt kialakításában.

Ezen tényezõk között vannak az eleség nem megfelelõ összetétele (nagyon fontos a jó minõségû eledel!!), a szervezet anyagcsere zavarai, a húgyutak meglévõ gyulladásai, alkati adottság (elsõsorban örökletes tényezõk, pl. a dalmaták urátkövességre való hajlama), vitaminhiány, illetve -túladagolás.

A húgykövesség akkor alakul ki, ha:

  • A vizelet (tartósan) túltelített ásványi anyagokkal, ami nagyon gyakran a nem megfelelõ ásványianyag-tartalmú tápok etetésének tudható be, de lehet ezenkívül anyagcserezavar is az oka. De számos kõnél a túlzott mértékû fehérjebevitel is káros lehet (pl. struvit).

  • Struvitnál bakteriális fertõzés is segít a kõképzésben: a húgyutak fertõzöttek olyan baktériumokkal, amelyek képesek ureázt termelni. Az ureáz egy olyan enzim amely a szervezetben a karbamid átalkulását katalizálja ammóniára és szén-dioxidra. Ezért nevezik fertõzéses eredetû urolith-nek (húgykõ) is, mivel kialakulása baktériumtevékenységhez is kötött.

  • (Tartósan) Kis mennyiségû vízfelvétel, ennek következtében a vizelet kis mennyiségû és koncentrált lesz. A kutya elõtt mindig legyen friss ivóvíz!!!

Milyen húgykõ fajták vannak?

1.) Struvit-kövesség
A leggyakoribb a struvit. A struvit kémiai neve magnézium-ammónium-foszfát. Ilyen kõ akkor keletkezik, ha ezzel az anyaggal túltelített a vizelet. Ez akkor történik meg, ha a vizeletben olyan baktériumok szaporodnak el, amelyek képesek egy olyan enzimet (ureáz) termelni amely a karbamid átlalakulását katalizálja ammóniára és szén-dioxidra. Ilyen baktérium pl. az E. Coli, Staphlylococcus fajok stb. Mivel a baktérium tevékenység nagyban hozzájárul a kövek kialakulásához ezért szokás “fertõzéses eredetû” urolithnak is nevezni az így kialakult húgykövet. Ritkán nem fertõzéses tényezõk is létrehozhatnak struvit kövességet, de nem ismert ennek mechanizmusa. Mivel a baktériumtevékenység hatására felszaporodik a vizeletben lévõ ammónia, ezért ez kristályok kiválását eredményezi, ami egyrészt a kõ egyik alkotóeleme másrészt pedig ellúgosítja a vizeletet ami még kedvezõbb feltételeket teremt a kõképzõdéshez. A vizelet normál esetben savas kémhatású a többlet ammónia miatt a pH eltolódik lúgos irányba. A vizelet “ellúgosodása” még tovább fokozza a kristálytermelést, illletve a felszaporodó ammónia irritálja a húgyhólyag falát és elõsegíti ezáltal a bakteriális gyulladás kilalakulását. A gyulladás következtében pusztulnak sejtek “mindkét oldalon” és az elhalt baktériumokból, illetve a húgyutak sejtjeibõl kialakuló sejttörmelék pedig alapot szolgáltat a kõképzõdéshez, ugyanis õk fogják a szerves anyagot tartalmazó “magot” alkotni, amire a késõbbiek folyamán rakódnak az ásványi anyagok. A további problémát az adja, hogy a vizelet túl telített ásványi anyagokkal, illetve hajlamosít, ha a tápláléknak túl magas a fehérjetartalma, ennek következtében sok karbamid szaporodik fel a vizeletben, ezek összességében a húgykövesség kialakulásához vezetnek. A kutyánál elég gyakori a fertõzéses struvit, vannak olyan fajták ahol baktériumtevékenység nélkül is kialakul ez a kõtípus (pl. törpe schnauzer).

2.) Oxalát-kövesség
A kulcs itt is az ásványi anyagokkal túltelített vizelet, itt a vizelet magas Ca koncentrációja illetve túlzott savassága lehet problémás. A vizelet “elsavanyodása” a vizeletben felszaporodó oxálsavnak tudható be. Ennek hátterében nagyon gyakran a vizelet indokolatlan savanyítása áll. Ne feledjük el, hogy a vizeletsavanyító készítmények használatának csak struvit- és kalcium-foszfát kövesség esetén van létjogosultsága!! A túlzott Ca-ürítés hátterében állhatnak endokrinológiai problémák (pl. mellekpajzsmirigy-túlmûködés), illetve túlzott savképzõdéssel járó állapotok, bár az esetek döntõ többségében nem lehet kideríteni mi van a háttérben.

3.) Cisztin-kövesség
Cisztinürítéssel társuló vélhetõen örökletes anyagforgalmi zavarok állnak a háttérben. A vizelet kémhatásának savas irányban való eltolódása kedvezõ a kialakulásához.

4.) Szilikátkövesség
Táplálási hibákra vezethetõ vissza, illõ kerülni a magas Mg és szilikáttartalmú tápokat (kukoricaõrlemény és szójahéj).

5.) Urátkövesség
Örökletes tényezõk is megfigyelhetõek, bizonyos fajták hajlama is bizonyítottnak tekinthetõ: dalmatákban elég gyakran elõforduló húgykõ. Hangsúlyozni kell azonban, hogy ez a zavar nem minden dalmatában található meg, de köztük a leggyakoribb ez az örökletes zavar, urátkövesség viszont és más fajtákban is elõfordulhat. Az örökletes tényezõknél a húgysav anyagforgalmi zavara miatt alakul ki a húgykövesség. De ezen kívül anyagcserezavarok is lehetnek a háttérben. A húgysav elég rosszul oldódik vízben így könnyen megindul a kõképzõdés.

6.) Kalcium-foszfát kövek
Ritkák. A magas Ca-szint hátterében az oxalát kövességnél ismertetett anyagforgalmi problémák állhatnak, illetve táplálási problémák (eleség túlságosan magas Ca és P tartalma). Elsõsorban idõsebb kanokra jellemzõ probléma.


Milyen problémákat okozhatnak?

A húgykövességgel az alapvetõ probléma az, hogy a képzõdési helyén (vese-, húgyhólyag, elakadva a húgyvezetékben) mûködési zavart, illetve gyulladásos folyamatokat hoz létre. Amennyiben a vizelet elfolyását akadályozza pedig a hólyag felrepedését, húgyvérûség (szakszóval uraemia) kialakulását teszi lehetõvé, ahol szakszerû beavatkozás hiányában az állat néhány órán belül elpusztulhat a kialakult életveszélyes állapot miatt. Tehát amennyiben gyanús, hogy az állatunknak húgyúti problémái vannak AZONNAL állatorvos!!!! Az alábbi képen egy hatalmas húgykövet lehet látni, amely megrepesztette a húgyhólyagot és a kö a hasüregben szabadon mozgott. (Airport Animal Emergency Center)

Milyen tünetekben nyilvánul meg?

Amennyiben húgykövességrõl beszélünk, akkor húgyhólyaggyulladás tüneteit mutatja az állat. Gyakran megy vizelni, de egyáltalán nem vagy csak keveset sikerül. Az ürített vizelet tartalmazhat vért is. Az állat nyugtalan, kellemetlenül érzi magát (gondoljunk csak arra, mikor nekünk van ún. “hólyaghurutunk”), gyakran nyalogatja a péniszét. Macskát hallottam már húgykövesség miatti fájdalmában ordítani (kandúr, húgykövesség (struvit), a húgycsövet zárta el), senkinek nem kívánom azt a szenvedést.

A vesekövesség nem mindig okoz panaszt, de járhat együtt vesemedence-gyulladással és akkor ez ad jellegzetes tüneteket: bûzös vizelet, apatikus viselkedés, étvágytalanság, kötött mozgás.


Hogyan kezelik?

Mindenek elõtt természetesen diagnosztizálják a problémát. Általában óvatos tapintásos vizsgálattal és röntgen felvétel készül, ahol az állatorvosunk húgykövesség esetén kitágult, sokszor hatalmas és már-már a belsõ szerveket nyomó húgyhúlyag látható esetleg benne, vagy a húgycsõbe ékelõdve a kõvel/kövekkel. Mi otthon viszont ne tapogassuk, nyomogassuk a hasát, mert általában fájdalmas számára a túlfeszült hólyag és megkaphat bennünket az állat. Esetleg megpróbálhatják megkatéterezni a kutyát, de ez csak abban az esetben szokott sikerülni, ha nem tömi el teljesen a húgycsövet a kõ, ilyenkor speciális oldat befecskendezésével megpróbálkozhatnak a kõ oldásával (ha lehetséges, nem minden kõtípus oldható), a húgyhólyag átöblítésével. A nem oldható kövek mûtéttel távolíthatóak el. Az állatot általában tartósan diétáztatják, a kialakult gyulladás miatt antibiotikumos kezelést is alkalmaznak a legtöbb esetben.

Húgykö analyzis

Nagyon fontos a könél HÚGYKÕ ANALÍZIS: a kõ összetételének meghatározása és ez a kezelést (gyógyszer és diéta, illetve vizeletsavanyítás kérdésében is dönt) is nagyban meghatározza. Illetve minden húgykõ típus esetén érdemes elérni, hogy az állat többet igyon a megszokottnál. Ezt az eleség enyhe sózásával el lehet érni (kivéve szívbeteg állatok), itt tessék állatorvossal konzultálni, ugyanis itt a Na+ tartalomra figyelni kell!

Gyógykezelés és megelözés

Struvit esetén: Amennyiben lehetséges a húgyhólyagba olyan oldatot fecskendezni ami oldja akkor ott történik meg az oldás egyébként sebészi eltávolítás válik szükségess. Diétás táp és vizelet savanyítás, illetve antibiotikumos kezelés.

Oxalát kövesség esetén: A kövek oldása megkísérelhetõ a húgyhólyagban. A vizeletet enyhén lúgosító készítményeket kap az állat, diéta.

Cisztin kövesség esetén: A kövek oldása lehetséges a húgyhólyagban, ezért megkísérelhetõ. Ezen túlmenõen antibiotikum, diéta (fehérjeszegény), illetve a vizelet enyhe lúgosítása javasolt a terápia részéként.

Urátkövesség esetén: A húgykõ oldása megkísérelhetõ a húgyhólyagban. A diétája megegyezik az oxalátkövességével, antibiotikum.

Kalcium-foszfát kövesség: Nem oldható kövek, ezért sebészi úton távolíthatóak el. Antibiotikum terápia, diétája megegyezik a struvitéval.


Hogyan elõzhetõ meg?

Természetesen miután a kutyát állatorvos ellátta, a dolog nem áll meg ennyiben, nekünk is tenni kell azért, hogy az egészséges állapot fennmaradjon. Egyrészt a kõ típusának megfelelõ diétás tápot kell kapjon az állat, visszatérõ esetekben akár “életfogytig” is, már csak azért is mert van többféle táp. Van olyan amit inkább az adott probléma kezelésére használnak, míg mások enyhébb hatásúak, de a normális állapot fenntartásához elegendõek. Gyakorlatilag szinte minden állatorvosnál lehet kapni, valamelyik nagyobb gyártó gyógytápjából, van ahol akár több márkából is választhat az állattulajdonos, esetleg vényre állatpatikákban. A legjobb ilyenkor ezeket a gyári tápokat etetni.


Másrészt felmerül egy másik nagyon fontos kérdés a vizeletsavanytás: Valóban mindig szükséges?

Le kell szögeznünk, hogz a struvit és kalcium-foszfát kövek esetében a terápia részét képezi, ugyanis a lúgos irányba eltolódott vizelet pH-t újra savasabb irányba kell tolnunk, hogy megakadályozzuk a kiújulást, illetve fertõzéses eredetû struvit esetén kedvezõtlen feltételeket teremt a baktériumok számára így az azok elleni küzdelemben is részt vesz.

De vannak olyan kötípusok ahol a vizeletsavanyítás egyenesen káros: pl. oxalát-kövességnél, ugyanis ott a kõképzõdéshez a savanyú környezet elõnyt jelent. Tehát mindig csak kõanalízis után és állatorvosi javaslatra használjunk ilyen készítményt!!

Köszönetet szeretnénk mondani Csatlós Márianak (Állatbetegség honlap tulajdonosa) , hogy ezt az irást a Gazdi-Tudásbázis rendelkezésére bocsájtotta. A képeket Dr. Gál Sándor tette a cikkbe.

További cikkek:

Szeretettel várjuk az állattartókat és kedvenceiket a PET CENTRUMban!

Cím:
PET CENTRUM
Állatorvosi Rendelő, Patika
Kutyakozmetika,
Állateledel, Felszerelés

Pásztó, Hunyadi út 33.

Rendelő, Patika:
+36-30-9531288

Kozmetika, Bolt:
+36-30-7820475
www.petcentrumpaszto.hu

Nyitva:
ÁLLATORVOSI RENDELŐ, PATIKA
Hétfőtől Péntekig 15-17-ig

SZOMBATON 9-11-ig

Vasárnap: zárva
Nyitvatartási idő után hívható:
+36-30-953-1288

+36-30-6968-606

KUTYAKOZMETIKA:
Előzetes bejelentkezés: +36-30 7820475

ÁLLATELEDEL-FELSZERELÉS BOLT
Hétfő-Péntek: 13-17-ig
Szombat-Vasárnap: zárva

Dr. György Zsolt állatorvos

Szponzorálja: