HUNGAROPET GAZDI-TUDÁSBÁZIS: Állatorvosoktól-Állattartóknak

Cukorbetegség (kutyák diabetes mellitusa)

Mi is az a diabetes mellitus (cukorbetegség)?

A cukorbetegség a hasnyálmirigy megbetegedése miatti túlzottan magas vércukorszint okozta betegséget jelent. A hasnyálmirigy  egy kicsi, de létfontosságú szerv a gyomor közelében. Sejtjeinek egyik csoportja emésztoenzimeket termel, másik pedig, amelyeket ß-sejteknek hívunk, az inzulin nevu hormont. Alapvetoen tehát a diabetes mellitus a hasnyálmirigy vércukor szabályozó muködésének az elégtelenségét jelenti.

Hányféle diabetes van?

Az ún. diabetesnek kutyában 2 formája létezik: a diabetes mellitus és diabetes insipidus. Az utóbbi igen ritka megbetegedés, aminek a lényege a szervezet vízvisszaszívást szabályozó mechanizmusának elégtelensége. A diabetes mellitus a klasszikus értelemben vett cukorbetegség, amit leginkább 5 éves, vagy annál idosebb kutyákban alakul ki. Ez az ún. II-es típusú, vagy felnottkori diabetes mellitus. Létezik veleszületett formája is, amely kölykökben fordul elo, ezt I-es típusú, vagy juvenilis cukorbetegségnek nevezik. Utóbbi igen ritkán fordul elo.

A cukorbeteg emberek egy részét inzulin injekciót, más részük pedig szájon át adott gyógyszert kap kezelésként. Ez a kutyák esetében is így van?

Embereknél a diabetesnek két alapveto formáját ismerjük. Ezek abban hasonlítanak egymásra, hogy mindketto esetében a szervezet vércukor szabályozó mechanizmusainak zavara tapasztalható, azonban a betegség alapveto folyamatai különböznek egymástól.
.

I-es típusú, vagy inzulin-függo diabetes mellitus: A ß-sejtek teljes, vagy majdnem teljes pusztulása miatt következik be. Ez a kutyák leggyakoribb cukorbetegsége. A vércukorszint beállítása ez esetben inzulin injekcióval történik.

II-es típusú, vagy nem inzulin-függo diabetes mellitus: Ennél a formánál még megmaradnak inzulin termelo sejtek a hasnyálmirigyben, azonban összességében a termelt inzulin mennyisége kevés, a hormon kibocsátása késedelmes, és a szövetek valamekkora izulin-rezisztenciát mutatnak. Ez a típus gyakran mutatkozik idos, elhízott kutyákban. Embereknél ez az a forma, ami szájon át adott gyógyszerekkel kezelheto: ezek a megmaradt, muködoképes ß-sejtek muködését, inzulin termelését és kibocsátását stimulálják, helyreállítva ezáltal a vér cukorszintjét. Sajnálatos módon a kutyák nem reagálnak jól a szájon át adott készítményekre, így tablettával nem kezelhetok.
.

Miért fontos az inzulin?

Az inzulin olyan, mint egy „ajtónálló”: a test sejteinek felszínén ácsorogva kinyitja az ajtót, és beengedi a vércukrot a véráramból, hogy az a sejt belsejébe lépjen. A glükóz (szolocukor, vércukor) egy létfontosságú anyag, o biztosítja a sejtek energiaszükségletének legnagyobb hányadát az élet során. Inzulin hiányában a glükóz nem képes belépni a sejt belsejébe, és részt venni ezekben a folyamatokban. Ilyenkor felgyülemlik a vérben, és ez olyan történések sorozatát indítja el a szervezetben, amely végzetessé válhat.

Ha nincs inzulin, a sejt energia hiányossá válik, azaz éhezik. A szervezet ilyenkor nem tehet mást, minthogy a raktáraihoz nyúl: elkezdi lebontani a zsírt és a fehérjéket. Ezek az ún. alternatív energiaforrások. Ennek következtében a kutya próbál ugyan többet enni, sot, farkas étvágya van, de mégis fogy. A szervezet közben próbál a felesleges cukormennyiségtol megszabadulni, és a vizelettel kiválasztani azt. Mivel a szolocukor egy olyan aktív molekula, ami magával viszi a vizet, az állat vizeletének mennyisége nagymértékben megno. Hogy elkerülje a kiszáradást, a kutya egyre többet és többet kezd el inni.
.

Tehát a négy legfobb tünete a cukorbetegségnek:

1.) súlyvesztés
2.) megnott vízfogyasztás
3.) megnott étvágy
4.) nagy mennyiségu vizelet ürítése
.

Hogy lehet a betegséget diagnosztizálni?

A diagnózis három alappilléren nyugszik: a négy legfobb tünet, a folyamatosan magas vércukorszint, és a glükóz megjelenése a vizeletben.

A normál vércukorszint 4.4-6.6 mmol/l. Ez étkezés után közvetlenül megemelkedhet (13.6-16.5 mmol/l-re), azonban cukorbetegség fennállásakor akár 22 mmol/l fölé (általában 22-33 mmol/l) is nohet az érték. Extrém esetben 44 mmol/l vércukorszintet is mértek már.

Normális esetben a szervezet igyekszik meggátolni a vizelettel történo cukorvesztést (a vese nem filtrálja ugyanis a vérbol, tehát a vizelet egészséges állatban cukormentes), azonban egy bizonyos vércukorérték felett ez a szabályozás már nem muködik. Ilyenkor kerül glükóz a vizeletbe.
.

Mi a teendo?

A legfontosabb: a cukorbeteg kutya vércukor szintje kezelés nélkül nem fog normalizálódni! Bár ha egy-két napig nem kap kezelést, nem feltétlenül kerül kritikus állapotba az eb, azonban az inzulin-adás a napi rutin részévé kell, hogy váljon. A kezelés nemcsak az injekció beadását, hanem az étkezés idopontjainak helyes megválasztását, és az eleség összetételének megváltoztatását (ún. cukorbeteg-diéta) is magában foglalja.

A tulajdonos számára tehát a cukorbetegség kezelése egy financiális és egy személyes elkötelezettséget is jelent. Ha a vércukor beállítása megtörtént, a fenntartási költségek kevesebbek lesznek, de az állat egész fennmaradó életében megmaradnak.

A cukorbetegség megállapításakor lehetoség van a kutya pár napra történo kórházi elhelyezésére az esetleges krízis kivédése, a kiegészíto vizsgálatok elvégzése és a vércukor beállítása (ez napi többszöri vérvételt jelent) miatt. A krízis leginkább akkor következik be, ha a kutya napok óta nem eszik, és nem iszik. Az ekkor kialakuló állapotot ketoacidózisnak nevezzük, amelynek megállapítása különbözo laboratóriumi vizsgálatokat igényel, kezelése pedig intenzív ellátást. Ideális esetben, vagyis ha a krízis nem következik be, elvileg 1-2 nap alatt beállítható a vércukorszint, elvégezhetok a különbözo vizsgálatok és megválasztható a megfelelo terápia. Ezután az elso kontroll vizsgálat 3-7 nap után válik szükségessé. Kb. 1 hónap múlva érheto el látványos javulás.

Nagyon fontos, hogy a Tulajdonos minden orvosi instrukciót pontosan kövessen: beleértve a gyógyszer beadást, a diétát és az otthoni „monitorozást” (a vízivásnak és vizeletürítés mennyiségének, súlyváltozásnak a nyomon követése). Egy fontos esetleges komplikáció lehet a hipoglikémia, azaz a vércukorszint leesése. Ez fatálissá is válhat. Többek között ezt elkerülendo nagyon fontos a kezelés folytonosságának biztosítása és az eloírt dózis betartása. A kezelés során napi egy vagy két alkalommal, meghatározott idoben kapnak inzulint a kutyák, az eloírt diétát pedig úgy kell tartani, hogy a táplálék összetétele eloírásszeru legyen, az etetési idopontoktól próbáljunk nem eltérni és alkalmanként hozzávetolegesen ugyanakkora adagokat etessünk.
.

Mit foglal magába a kezelés?

A diabetes kezelésében a legfontosabb a következetesség. A cukorbeteg kutya folyamatos gyógyszerbeadást, megfelelo etetést és stabil, stresszmentes életet igényel.

Az etetés alapja a rostdús diéta, mivel ennek cukortartalma alacsony és lassan emésztodik. Vagyis nem emeli hirtelen a vércukorszintet. Emellett a rost stimulálja az inzulin termelést a II-es típusú diabetesben. (Ajánlott tápok: Eukanuba, Hill’s Prescription Diet Canine w/d, elhízás esetén r/d). Nem helyes, ha a táplálékot egész napra a kutya elott hagyjuk! Fontos viszont, hogy az inzulin injekció beadása elott kapjon enni az állat.

A vércukor megfelelo szabályozása csak az inzulin injekcióval lehetséges. Sokan ódzkodnak a beadásától, tartanak a kezeléstol. Számukra álljanak itt a következo megjegyzések:

A.) Az inzulin beadása semmiféle fájdalmat nem okoz.

B.) Az injekciós tu rendkívül vékony, a szúrást alig érzi az állat.

C.) A készítményt bor alá adjuk, olyan területre, amely semmiféle létfontosságú szervet nem érint és nem károsít.

Semmiképpen ne kezdjük el kezelni az állatot, amíg az állatorvos be nem mutatta, meg nem tanította a beadás helyes technikáját. Ezután látni fogjuk, hogy nem is olyan nehéz, és az állat milyen jól tolerálja.
.

Az injekció beadásának protokollja a következo

1.) Inzulin készítmények

Az inzulin levegotol elzárt, felcímkézett üvegben kerül kiszerelésre. A címkén pontosan feltuntetik az inzulin típusát és koncentrációját. Alapveto fontosságú, hogy meggyozodjünk róla az elején: az inzulin készítményhez és koncentrációhoz a megfelelo fecskendot alkalmazzuk-e (pl. 40 NE/ml-es inzulinhoz 40 NE-es fecskendot, a 100 NE/ml-eshez pedig a 100-as fecskendot használjuk).

Használat elott az üveget óvatosan össze kell keverni: finoman görgessük a két tenyerünk között, semmiképpen ne rázzuk fel (utóbbi esetben buborékok keletkeznek, ami a pontos adagolást megnehezíti). A keverés azért fontos, hogy a szuszpenzió homogén legyen, tartalma ne ülepedjen az üveg aljára, mert ezzel esetleg nem a megfelelo töménységu inzulint fogjuk beadni. Fordítsuk szájával lefelé az üveget, és ellenorizzük, nem maradt-e fehér por az alján, megfeleloen felkevertük-e.

Az inzulin egy hormon, amely elveszti hatékonyságát, ha direkt napfénynek vagy magas homérsékletnek van kitéve. Hutoszekrényben, de nem fagyasztóban kell tárolni. Helyes használat estén az inzulin hosszú ideig eltartható. Gyermekektol távol tartandó.

2.) Felkészülés az inzulin beadására

Szükség van tehát ture és a megfelelo fecskendore, az inzulinos üvegre és a kutyusra. Ha minden együtt van, a következo lépéseket kell követni:

1.) A turol vegyük le a kupakot, a fecskendoben pedig húzzuk vissza a dugattyút a beadandó inzulin mennyiségig.

2.) Óvatosan vezessük be a tut az inzulinos üvegbe.

3.) Fecskendezzük a felszívott levegot az üvegbe. Ezzel elkerülhetjük benne a vákuumhatást.

4.) Szívjuk fel a megfelelo mennyiségu inzulint a fecskendobe.

Mielott beadjuk az inzulint, ellenorizzük, nincs-e légbuborék a fecskendoben. Ha van, szívjunk bele inkább kétszer annyi inzulint, mint amennyi szükséges (a fecskendon található egy számozott skála), majd a tut kihúzva az üvegbol finoman ütögessük meg körmünkkel a fecskendot, hogy a buborék a tetejére emelkedjen. A dugattyút gyengéden tolva nyomjuk ki a légbuborékot. Gyozodjünk meg róla, hogy a megfelelo mennyiségu inzulin van-e a fecskendoben (a felesleget kinyomhatjuk belole, vagy visszafecskendezhetjük az üvegbe).

3.) Az inzulin beadása

A követendo lépések:

1.) Tartsuk a fecskendot az egyik kezünkben.

2.) Kérjünk meg valakit, hogy fogja meg a kutyát, amíg mi a tarkó közelében a hát borét valahol redobe emeljük a szabad kezünkkel. Próbáljuk mindig más helyre adni, mint elozo nap.

3.) Egy gyors mozdulattal toljuk át a borön a tut, ami könnyedén áthalad és nem okoz fájdalmat. Vigyázzunk, hogy csak egy rétegen szúrjunk át (ne bökjük át a bort a túloldalon, mert az inzulin a szorzetre, vagy a földre fog kerülni), és ne bökjünk bele az ujjunkba. Jó támpont, ha a tut a gerincoszloppal párhuzamosan vezetjük be, kis szögben lefelé irányítva.

4.) A beinjektálás során hüvelykujjunkat helyezzük a dugattyúra és fecskendezzük be a tartalmát.

5.) Ezután húzzuk ki a tut és a fecskendot, zárjuk le és tegyük félre (eldobás: a veszélyes hulladékok megsemmisítésére vonatkozó szabályok szerint)

6.) Ha a kutyus nyugton maradt, cirógassuk, jutalmazzuk meg.

Nem szükséges, és nem is kívánatos a bor alkoholos lefertotlenítése az injekció beadása elott. Ennek négy oka van:

1.)  A vékony szortakaró természete, és a kutya bore közelében élo baktériumok típusa miatt a gyors alkoholos vagy egyéb szerrel történo fertotlenítés teljesen hatástalan.

2.)  A kis mennyiségu alkohol könnyen beviheto a tuvel a borbe, ami a baktériumokat is magával viheti.

3.) Az alkohol okozta maró érzést a kutya könnyen azonosíthatja az injekció beadásával, így azt nehezebben turi majd a késobbiekben.

4.) Ha véletlenül a bor felszínre jut az inzulin, nem fogjuk észrevenni, ha elotte alkoholt is használtunk. Ha viszont nem tesszük, az injekció helyén megnedvesedo bor vagy szor jelzi számunkra, hogy a gyógyszer mellé ment.

Habár a fenti procedúra elsore komplikáltnak tunhet, vagy akár kivitelezhetetlennek, hamar elsajátítható. A kutya is könnyen meg fogja tanulni, hogy az injekció idejére nyugodtan üljön. Egy ido után segítség sem kell majd, aki lefogja az állatot.
.

Szükséges-e a folyamatos vagy idoszakos monitorozás?

Fontos, hogy a kutya folyamatos ellenorzés alatt álljon, szabályos idoközönként vigyük el kontroll vizsgálatra és állatorvosunkkal szorosan együttmuködjünk .
.

Otthoni teendok

Az otthoni ellenorzés alapvetoen két részbol áll.

Az elso otthoni teendö:

a.) Folyamatosan kísérjük figyelemmel az állat étvágyát: elfogyasztja-e az aznapi adagokat, esetleg éhes marad-e utána,

b.) Testsúlyát: legalább havonta meg kell mérni, lehetoleg ugyanazzal a mérleggel,

c.) Vízfogyasztását: normálisan egy kutya nem ihat többet 225 ml/4,5 kg-nál 24 óra alatt. Ez kutyánként némileg eltéro lehet, így a vízfogyasztás változását legjobb a saját állatunk ismert mennyiségéhez mérni. Az egyszeruség kedvéért megadhatjuk a vízfogyasztások számát is: normál esetben ez maximum 6 alkalom naponta. Ha viszont ezt meghaladja, pontosabb vízfogyasztásmérés válik szükségessé.

d.) A vizeletürítés mennyiségét.

Bármilyen eltérést tapasztalunk a fentiek valamelyikében, ez azt jelzi, hogy a cukorbetegség nincs megfeleloen kontrollálva. Ekkor mielobbi vércukormérés szükséges.

A második otthoni teendö:

A vércukor kimutatása a vizeletben. Ha a cukorbetegség jól kezelt, a kutyánk vizelete cukormentes kell, hogy legyen. A kimutatást tesztcsíkkal végezzük, amely bármelyik patikában beszerezheto. A humán vizeletcsíkok is alkalmasak a meghatározásra. Friss vizeletbol végezzük a vizsgálatot, és ha pozitív glükóz jelenlétére, a következo 1-2 napban is ismételjük meg. Ha egymás után többször tudunk glükózt kimutatni, vércukor meghatározást kell végezni.
.

A vércukorszint monitorozása

Kétféle teszt létezik a vércukorszint meghatározására. Az egyiket elég csak 3-4 havonta elvégezni, ha a kutya egyébként tünetmentes. Minden más helyzetben, vagyis ha a cukorbetegség klinikai tünetei jelentkeznek vagy a vizeletben cukor jelenik meg, azonnal szükséges a vércukor meghatározása. Fontos, hogy a vérvétel legalább 6 órával az étkezés után történjen, hiszen az evés átmenetileg megemeli a vércukorszintet.

Amikor vércukorszintet mérünk, a napi legmagasabb és legalacsonyabb értékre vagyunk kíváncsiak. A legmagasabb az inzulin beadása elott, a legalacsonyabb pedig az inzulin hatásmaximumán mérheto (általában 5-8 órával az injekció beadása után).

Legjobb, ha a következok szerint járunk el:

1.)  A reggeli etetés után 30 perccel belül érkezzünk a kontroll vizsgálatra (ha ez nem lehetséges, vigyük magunkkal az aznap reggeli eleség adagot).

2.) Fontos, hogy ne adjunk inzulint.

3.) Ha megtörtént a vérvétel, beadható az inzulin, illetve ha otthon nem evett, meg is kell etetni a kutyát.

4.) A második vérminta vétele a hatásmaximumon történik.

Figyelembe kell venni, hogy ha a kutya nyugtalanná, izgatottá válik a behozatal alatt, tévesen magasabb vércukorérték mérheto.

Létezik egy másik lehetoség is a cukorbetegség monitorozására: az ún. fruktózamin-teszt. A mért érték az elmúlt két hét vércukor-koncentrációinak átlagát mutatja meg. Így független a stressz, izgatottság vagy a nem megfelelo étkezés okozta vércukorszint változásoktól, vagyis ezek a tényezok kiküszöbölhetok. Sok kutya számára ez az igazán megbízható vizsgálati módszer. További elonye, hogy nem szükséges elotte koplaltatni az állatot és bármelyik napszakban elvégezheto.
.

Elofordul hipoglikémia kutyákban?

A hipoglikémia alacsony vércukorszintet jelent. Ha a mért érték 40 mg/dl-nél alacsonyabb (nem kellene ezt átváltani mmol/l-re?), az állat életét veszélyeztetheti. Alapvetoen két okból fordulhat elo:

1.) Ha az inzulin dózis túl magas. Habár a legtöbb kutya hosszútávon ugyanazt azt inzulin dózist igényli, elofordulhat, hogy az inzulin-igény megváltozik. Legtöbbször csökkent étvágy, vagy megnott aktivitás áll a háttérben. Az inzulin beadása elotti etetés egyik oka éppen az, hogy felmérjük, milyen étvágya van az állatnak. Ha a kutya nem eszik, csökkenteni kell az inzulin dózist: ha csak a felét eszi meg az ennivalónak, a fele dózist adjuk. FONTOS: Még mindig jobb a szervezet számára a túl magas, mint a túl alacsony vércukorszint.

2.) Túl sok inzulin adása. Leginkább akkor fordul elo, ha nem pontosan szívtuk fel az inzulint fecskendobe, vagy véletlenül kétszer került beadásra (érdemes a naptárba bejelölni a beadások idejét, hogy ez ne fordulhasson elo). A hipoglikémia leggyakrabban a hatásmaximumon következik be, vagyis 5-8 órával az injekció beadása után. Ha csak kissé alacsony a vércukorszint, azt látjuk, hogy a kutya fáradt, szólításra nem reagál. Ilyenkor néhány óra múlva emelkedni kezd a vércukorszint, és a kutya állapota rendezodik. (Szembeötlo tünet egyébként, ha a kutya napok alatt egyre aluszékonyabbá válik, vagy a nap nagy részét átalussza. Ilyenkor feltétlenül forduljunk állatorvoshoz.).

Ha nem rendezodik az állapot, feltétlenül adjunk 1 kávéskanál kukorica szirupot (mézet, szolocukor-oldatot) a szájába. Ha 15 percen belül nincs változás, ismételjük meg a muveletet. Ha ezután sem történik semmi, feltétlenül forduljunk állatorvosunkhoz.

Nagyon súlyos hipoglikémia esetén a kutya görcsölhet, vagy elvesztheti öntudatát. A nem kezelt hipoglikémia kómához, vagy halálhoz is vezethet. Ez egy abszolút vészhelyzet, ilyenkor intravénás glükózt kell, hogy kapjon az állat.
.

ÖSSZEFOGLALÁS

1.) Érdemes többször átolvasni és észben tartani a fenti instrukciókat, hogy hipoglikémia esetén felismerjük a tüneteket és tisztában legyünk a teendokkel

2.) Minden legyen kéznél otthon, beleértve a megfelelo mennyiségu és koncentrációjú inzulin készítményt, és a helyesen megválasztott inzulinos fecskendot. Érdemes a glükóz kimutatására vizelet csíkot is tartani otthon.

3.) Tartsuk be az instrukciókat, ami az inzulin beadások idejére, dózisára vonatkozik.

4.) Tartsuk be az etetési eloírásokat (etetések száma, ideje, az eleség összetétele).

5.)  A kontrollok idején is tartsuk be az instrukciókat (reggeli vérvétel ideje, csak etetés, inzulint nem beadni, stb.)

6.) A kórházi vércukor beállítást követoen a következo 2-3 napban, majd az elkövetkezo két hétben hetente 2x ellenorizzük a vizelet cukortartalmát tesztcsíkkal. Ha negatív, minden második héten 2 napon át kell a vizeletet tesztcsíkkal megvizsgálni.

7.) Ha nem tudunk vizeletvizsgálatot végezni, 2-4 napon belül végeztessünk vércukormérést állatorvosunkkal. Ennek ideje: 5-8 órával a reggeli inzulin beadása után.

8.) Ezután 1 hónap múlva kell kontrollra visszamenni állatorvosunkhoz, a vérvétel ideje hasonló az elozo pontban leírtakhoz. (Ha fruktózamin-tesztet végeztetünk, bármelyik napszakban mehetünk vérvételre).

Cukorbetegség tünetei, diagnosztikája és gyógykezelése .

További cikkek:

Szeretettel várjuk az állattartókat és kedvenceiket a PET CENTRUMban!

Cím:
PET CENTRUM
Állatorvosi Rendelő, Patika
Kutyakozmetika,
Állateledel, Felszerelés

Pásztó, Hunyadi út 33.

Rendelő, Patika:
+36-30-9531288

Kozmetika, Bolt:
+36-30-7820475
www.petcentrumpaszto.hu

Nyitva:
ÁLLATORVOSI RENDELŐ, PATIKA
Hétfőtől Péntekig 15-17-ig

SZOMBATON 9-11-ig

Vasárnap: zárva
Nyitvatartási idő után hívható:
+36-30-953-1288

+36-30-6968-606

KUTYAKOZMETIKA:
Előzetes bejelentkezés: +36-30 7820475

ÁLLATELEDEL-FELSZERELÉS BOLT
Hétfő-Péntek: 13-17-ig
Szombat-Vasárnap: zárva

Dr. György Zsolt állatorvos

Szponzorálja: