HUNGAROPET GAZDI-TUDÁSBÁZIS: Állatorvosoktól-Állattartóknak

Kullancsok

1. Mik azok a kullancsok és miért veszélyesek?

A kullancsok pókszabású külso élosködok, melyeknek kártétele kettos: egyrészt vért szívnak, ám az igazi veszély az, hogy eközben különbözo vírusokat, baktériumokat, egysejtueket oltanak be az állatokba és az emberbe is. Ez az ún. beoltás idoigényes folyamat, ugyanis a kérdéses kórokozók a kullancsok garatgyurujében, ill. bélrendszerében találhatók. Általánosságban elmondható, hogy egy kórokozó gazdaállatba juttatásához min. 24 óra vérszívás szükséges. A gazdaállatban eltölt ido növekedésével egyenes arányban fokozódik a fertozodés valószínusége, ugyanis a kullancs elobb-utóbb visszaöklendezi a felszívott vér egy részét, így garantáltan kedvencünkbe juttatva a bélrendszerében található összes veszélyes kórokozót. Sajnálatos módon a fertozött kullancsok számának növekedése miatt egyre gyakoribbá válnak ezek a megbetegedések mind a kisállatok, mind az emberek körében.

2. Mi tegyünk, hogyha kullancsot találunk kedvencünkön?

Emiatt perdönto fontosságú, hogy amennyiben kedvencünkben kullancsot találunk, azt azonnal távolítsuk el! A kullancs eltávolítása történhet speciális kullancskiszedo csipesszel, szemöldökcsipesszel vagy egy határozott mozdulattal, puszta kézzel is. Célszeru a kullancsot a nyakánál, tehát a megduzzadt testi része alatt, közvetlenül a borfelület fölött megfogni és így eltávolítani. A kullancs benzinnel vagy szappanos vízzel történo mosása súlyos hiba, ekkor ugyanis az élosködo elkezd fuldokolni, és a benne lévo kórokozókat beleöklendezi kedvencünkbe.

3. Milyen betegségeket terjeszthetnek a kullancsok?

A kullancsok által terjesztett legveszélyesebb betegségek kutyában a Lyme-kór és a babesiosis, védooltás Magyarországon csak a Lyme-kór ellen létezik.

4. Hogyan kerülnek a kullancsok az állatokra?

A kullancsok foleg a dúsabb növényzetu ligetes, fás, bokros, gazos, elhanyagolt területeken fordulnak elo különösen nagy számban, de napjainkban már szinte mindenhol jelen vannak, így a családi házak kertjében is. Emiatt olyan kutyák is találkozhatnak kullancsokkal, akiket egyáltalán nem visznek sétálni. Tévhit, hogy a kullancsok a fák tetejérol „vetik magukat” áldozataikra, ugyanis még a kifejlett példányok sem másznak 150 cm-nél magasabbra, így az igazán veszélyesek a csalitos, bokros területek lesznek. Nagyon fontos, hogy a kullancsok aktivitása nem az évszaktól, hanem a homérséklettol függ, így enyhe tél esetén gyakorlatilag egész évben számolnunk kell azok kártételével.

Nemcsak a kifejlett kullancs, hanem valamennyi mozgásra képes fejlodési alak szív vért, ezek ugyanúgy hordozzák az emberre-állatra veszélyes kórokozókat, mint a kifejlett egyedek.

5. Hogyan lehet védekezni a kullancsok ellen?

A kullancsok elleni védekezésnek 2 alapveto módja ismert:

Az ún. spot on készítmények, melyeket az állat borére kell csepegtetni, általában 1 hónapos védettséget adnak. Az egyes készítmények hatékonysága között eltérések vannak, ezért javasoljuk, hogy mindig kérje ki állatorvosa véleményét.
Számtalan olyan nyakörv kapható, amelyek állítólag kullancsellenes hatással is bírnak, de csak az állatorvosoknál, állatpatikákban beszerezheto nyakörvek bírnak tényleges kullancsellenes hatással.

6. Miért nem adnak megfelelö védelmet az áruházi kullancs kegyszerek?

Az állateledelboltokban, áruházláncokban fellelheto, általában olcsó és színes nyakörvek dönto többsége SEMMILYEN kullancsellenes hatással nem rendelkezik!! Ennek az az oka, hogy ténylegesen védelmet nyújtó nyakörvek hatóanyaguk miatt gyógyszernek minosülnek, így azokat csak szakember árulhatja. A  különbözo spray-k, porok legtöbbjének hatékonysága megkérdojelezheto és általában csak rövid ideig (néhány napig) nyújtanak védelmet. Az egyre jobban elterjedo mágneses, ultrahangos és egyéb „bionyakörvek” semmilyen tudományosan bizonyított hatékonysággal nem rendelkeznek. Fontos megjegyezni, hogy súlyos kullancsveszély esetén szükség lehet a különbözo készítmények kombinálására, ezért a hatékony védekezésrol mindig kérdezze meg állatorvosát.

7. Hogyan fertözhetnek a magyarországi kullancsok?

Magyarországon élo kullancsok közül 6 faj veszélyezteti az embereket és az állatokat. A kullancs közvetítette fertozések leggyakrabban szúrással (nyállal) történnek. A kullancs azonban más módon is fertozhet. A kullancs székletében is lehetnek kórokozók. A széklet beszáradása után az felporzik, s így a közelben lévo ember vagy háziállat légúti fertozést szenvedhet. A borsebbe került széklet is fertozhet. Az elhalt kullancs testében élve maradnak a mikroorganizmusok, és a tetem porladása után is megvan a belégzéses fertozodés lehetosége. A széklet és a tetem porladás után az állattartó épületek és a ritkán használt hétvégi bungalók takarítása során fertozodhetünk. A természetben legelo birka, kecske, vagy tehén nyers tejének jóleso kortyolásakor is fertozodhet az óvatlan kiránduló a kullancs által a kérodzokbe juttatott kórokozótól. A kullancsok terjesztette kórokozókkal fertozött erdei állatok testváladékaikkal szennyezik a növényzetet és a természetes vizeket, ahol közvetett úton mi is fertozodhetünk. A fertozött kullancs vagy ürüléke lenyelésével is bekövetkezhet a fertozodés, elsosorban kisgyermek és kutya esetében. (forrás www.kiltix.hu)

8. Láthatnánk egy videót a bolhákról és a kullancsokról?

https://www.youtube.com/watch?v=drE9tCzhyac

9. Mi a kullancsok okozta két legfontosabb betegség Magyarországon?

A két legfontosabb betegség, amit meg kell  említeni a babeziózis és a Lyme-borreliózis.

10. Babeziózis

A kutyákat megbetegíto Borellia canis egy egysejtu élosködo, amely a vörösvérsejteket roncsolja. A betegség elso tünetei a magas láz (esetenként elmaradhat), bágyadtság, súlyos esetben a kutya lábra sem tud állni. A gazdiknak még a véres vizelet szokott feltunni. A lappangási ido 1-2 nap.

11. Lyme kór

A Lyme-kórt a Borrelia burgdorferi nevu spirocheta (baktérium) különbözo altípusai okozzák. A tünetek kevéssé kézzel foghatóak, mint a babeziózis esetében. Ennél a betegségnél a lappangási ido több hét. A tünetek: visszatéro magas láz, ízületi fájdalom, esetleg idegrendszeri tünetek. Gyanú esetén vérvizsgálattal lehet igazolni a betegséget.
Fontos, hogy a Lyme-kórra mi is fogékonyak vagyunk! Soha ne a kezünkkel likvidáljuk a kullancsokat és alaposan mossunk kezet. Javasolt a kullancs-eltávolító kanalak használata így nem kell szabad kézzel hozzáérni a kullancsokhoz.

További cikkek:

Szeretettel várjuk az állattartókat és kedvenceiket a PET CENTRUMban!

Cím:
PET CENTRUM
Állatorvosi Rendelő, Patika
Kutyakozmetika,
Állateledel, Felszerelés

Pásztó, Hunyadi út 33.

Rendelő, Patika:
+36-30-9531288

Kozmetika, Bolt:
+36-30-7820475
www.petcentrumpaszto.hu

Nyitva:
ÁLLATORVOSI RENDELŐ, PATIKA
Hétfőtől Péntekig 15-17-ig

SZOMBATON 9-11-ig

Vasárnap: zárva
Nyitvatartási idő után hívható:
+36-30-953-1288

+36-30-6968-606

KUTYAKOZMETIKA:
Előzetes bejelentkezés: +36-30 7820475

ÁLLATELEDEL-FELSZERELÉS BOLT
Hétfő-Péntek: 13-17-ig
Szombat-Vasárnap: zárva

Dr. György Zsolt állatorvos

Szponzorálja: