HUNGAROPET GAZDI-TUDÁSBÁZIS: Állatorvosoktól-Állattartóknak

Kölyökkutyák táplálása

A kutyák olyan egyediek, mint az emberek. Kicsi, nagy, öreg, fiatal. Ettol függetlenül azonban abban megegyeznek, hogy mindegyiküknek teljes értéku megfelelo összetételu tápra van szüksége. Mégis az eltéro kor és méret, eltéro táplálékigényt támaszt. Ez legfontosabb a kölyökkörben. A kölykök energiaigénye közel kétszerese lehet a felnottekének, azonban eloállhat az az eset, hogy gyomorkapacitásuk nem engedi felvenni azt a mennyiségu tápot, amelyben a tápanyagmennyiség fedezi az igényüket, kivéve, ha a tápot kimondottan így állították elo.

Mikor tápot választasz, olyat válassz, amely magas emészthetoségu, tápanyagokban gazdag, 100% komplett prémium formula a növekedéshez. Ezek a kiváló minoségu formulák tartalmazzák azokat a vitaminokat, ásványi anyagokat, fehérjét, zsírt és szénhidrátot, melyek kutyád egészséges fejlodéséhez szükséges.

Prémium formula etetése során a következo eredmény látható:

1. rendkívüli izommunka
2. fényes tömött bunda
3. egészséges, bor, csontok és fogak
4. kismennyiségu kemény széklet
5. vidám, egészséges hangulat
6. játékosság
7. tiszta csillogó szemek

A kölyökkutyád az elso hónapban növekszik a leggyorsabban. Az immunrendszer fejlodik, a csontok növekednek, az izomzat erosödik. Ennek a növekedési intenzitásnak a tápanyagok pontosan meghatározott összetételére van szüksége. Hogy biztos lehess benne, hogy a kiskutyád igényeinek megfelelo táplálékot kap, mely megorzi egészségét és biztosítja jólétét, a következoket kell szem elott tartanod:

A kölykök táplálása

A kölyköket a választástól négy hónapos korukig az etetési táblázatnak megfeleloen 2-szer, 3-szor kell etetni, majd négy hónapos koruk után kétszer, szabályos idoközönként. Fontos, hogy a kutya elott mindig legyen friss víz.

Több energia-több fehérje

Kutatások kimutatták, hogy a kölyköknek kétszer annyi energiára van szükségük, mint felnott társaiknak. Ebben az idoszakban a fokozott mértéku növekedéshez szükséges energia fedezésére van szükség, melyet energiában és tápanyagban gazdag, teljes és kiegyensúlyozott étrend képes fedezni. A kiváló minoségu állati eredetu fehérje hozzájárul az új szövetek kialakulásához.

Eltéro méret-eltéro igények

Nem minden kölyöknek egyezik a tápanyagigénye.

Ha kistestu kölyökkutyád van…

…neki egy kilogrammra vetítve magasabb a metabolizációs rátája (gyorsabb az anyagcseréje), hamarabb éri el kifejlett kori testtömegét, mint a nagytestu fajták. Továbbá a kistestu fajták nagyobb arányú a fehérje, zsír, kalcium és foszfor igényük, melyet szervezetük a csontok növekedésére, valamint az izmok, és egyéb szövetek fejlodésére fordít. Tehát ha a kiskutyádnak olyan tápot adsz, mely kimondottan a kistestu fajták igényeihez mérten fejlesztettek ki, biztos lehetsz benne, hogy a növekedéséhez szükséges tápanyagok mennyiségét és minoségét biztosítod számára.

A kistestu kölyköknek van még egy jellegzetessége: kis száj, és kis gyomor. Fontos, hogy ezek a kölykök olyan tápot kapjanak, melyek kis granulátumokból állnak, hogy könnyebben meg tudják rágni. A koncentrált tápanyagtartalmú formula biztosítja, hogy ezek a kölykök teljes értéku és kiegyensúlyozott tápot kapjanak, még akkor is, ha úgy tunik, hogy kisméretu gyomruk csak kis mennyiségu táplálékot képesek befogadni.

Ha közepes testu kölyökkutyád van…

…akkor neki kissé magasabba az egy testtömeg kilogrammra vetített metabolizációs rátájuk, mint a nagytestueknek. Ezek a fajták kifejlett kori testtömegüket 12-18 hónapos korukban érik el, tehát hamarabb, mint a nagytestu fajták. A közepes testu kölyköknek szükségük van fehérjére, zsírra, kalciumra és foszforra, hogy fedezzék a csontok, izmok, és egyéb szövetek fejlodésének igényét. Ezekbol a tápanyagokból számukra többet kell biztosítani, mint a nagytestuek esetében, Tehát ha a kiskutyádnak olyan tápot adsz, mely kimondottan a közepes testu fajták igényeihez mérten fejlesztettek ki, biztos lehetsz benne, hogy a növekedéséhez és anyagcseréjéhez szükséges összetételu tápanyagot biztosítod számára.

Ne feledd: a kölyköknek kis gyomruk van. Fontos, hogy tápanyagban gazdag tápot kapjon, így kis mennyiség felvételekor is hozzájuthat a teljes értéku, megfeleloen összeállított esszenciális tápanyagokhoz.

Ha nagytestu kölyökkutyád van…

…akkor neki alacsonyabb a metabolizációs rátája, mint a kisebb testu fajtáké. Mivel növekedése nagyobb mértéku, kifejlett kori testtömegét a 18-24 hónapra éri el, késobb, mint a kisebb fajták, így számukra kisebb energiát kell biztosítani.

A nagytestu kölykök egy sor nagymértéku változáson megy keresztül. Tény, hogy a nagytestu fajták általában gyorsabban nonek, mint kistestu társaik, de a legjobb, ha ezeket a kölyköket olyan táppal etetjük, mely fedezi igényeiket, azonban nem engedi a túl gyors növekedést, mert ez abnormális csontfejlodéshez vezethet. A nagytestu kölykök igényeit a kisebb mennyiségu kalcium is fedezi. Azok a kölykök, melyek túl sok energiához és kalciumhoz jutnak túl gyorsan növekednek, mely csontfejlodési, vagy izületi problémákhoz vezethet. Az o esetükben a cél, egy visszafogott, egészséges növekedési arány. Ennek érdekében fontos, hogy olyan táplálást válasszunk, melyben precízen van összeállítva a zsír, a kalcium, a foszfor, és ez az összeállítás a nagytestu kölykök igényeinek felel meg.

A megfelelo táp kiválasztása kis- és közepes testu fajták számára:

Energia és fehérje mellette még számos fontos tápanyag és összetevore van szükség a kölykök vitalitásához:

1.) Vitaminokban gazdag halolaj, mely biztosítja a teljes köru egészséget
2.) Esszenciális vitaminok és ásványi anyagok, mely az immunrendszert támogatja, és megalapozza a kölykök egészségét a növekedésnek ebben a kritikus szakaszában
3.) Állati fehérjére alapozott proteinforrás, mely táplálja a növekedo izmokat, életfontosságú szerveket, a bort és a szorzetet
4.) A rostok segítik a kölykök érzékeny emésztoszervének egészséges muködését, így több tápanyag marad a kiskutya szervezetében.
5.) A kalcium és a foszfor ideális szintje hozzásegít hogy eros csontozatuk és fogazatuk fejlodhessen.

A megfelelo táp kiválasztása nagytestu fajták számára:

Hogy megfelelo összetételu tápanyagot biztosíts nagytestu kölyökkutyád számára, a következoket tartsd szem elott:

1.) Megfeleloen beállított kalcium és foszfor szint, mely segíti az egészséges csontnövekedést.
2.) Csökkentett kalória és zsírtartalom, mely fenntartja az ideális növekedési arányt
3.) Vitaminokban gazdag halolaj, mely biztosítja a teljes köru egészséget
4.) Esszenciális vitaminok és ásványi anyagok, mely az immunrendszert támogatja, és megalapozza a kölykök egészségét a növekedésnek ebben a kritikus szakaszában
5.) Állati fehérjére alapozott proteinforrás, mely táplálja a növekedo izmokat, életfontosságú szerveket, a bort és a szorzetet
6.) A rostok segítik a kölykök érzékeny emésztoszervének egészséges muködését, így több tápanyag marad a kiskutya szervezetében

Ezek a fent említett összetevok a táplálás fontos építokövei. Fontos hogy ezeket figyelembe vedd, mikor száraz, vagy esetleg konzerv tápot választasz a kölyökkutyának.

A tápanyag kiegészítés veszélye

Természetes, hogy ezekben a hónapokban kölyökkutyádnak a legmegfelelőbb táplálékot szeretnéd nyújtani. Egyesek úgy gondolják, ez csak úgy valósítható meg, ha kutaájuk tápját kiegészítik, ez azonban különbözo egészségügyi problémához vezethet. Akár vitaminok, kalcium tabletta, konyhai ételmaradék, joghurt vagy hús etetésével felborítható az ásványi anyagok és tápanyagok egyensúlyban lévo kölcsönhatása, mely egyensúly igen fontos szerepet játszik. Egy ásványi anyag túlzott bevitele megakadályozhatja más ásványi anyagok felszívódását. Túlzott mennyiségu kalcium csontnövekedési zavarokhoz vezethet, foleg a nagytestu fajtákban. Egy kiváló minoségu kutyatáp pontosan a kutya életszakaszának, illetve méretének megfeleloen van kialakítva, biztosítja számára a teljes és optimális összetételu tápanyagot-kiegészítés nélkül.

Áttérés felnott tápra

A kistestu kölykök

9-12 hónapos korukra érik el kifejlett kori testtömegüket-gyorsabban, mint nagytestu társaik, melyek még 24 hónapos korukra sem fejlodnek ki teljes mértében. A felnott táp etetését már 10 hónapos korban el lehet kezdeni. A kutyád nem fogja elsore „díjazni” a változást, de ne csüggedj. Elosegítheted a folyamatot azzal, hogy fokozatosan térsz át a felnott tápra. Elso lépésben próbálj összekeverni 25%-nyi felnott tápot 75%-nyi kölyöktáppal, majd fokozatosan told el az arányt az elkövetkezo 3 napban, még 100%-os felnott táp etetését el nem érted nála.

A közepes testu kölykök 12 hónapos korukra érik el kifejlett kori testtömegüket. Ebben a korban már megkezdheted az átállást a felnott tápra azonos módon, ahogyan azt a kistestűek esetében ajánlottuk.

A nagytestu kölykök 18-24 hónapos korukra érik el kifejlett kori testtömegüket. Ebben a korban már megkezdheted az átállást a felnott tápra azonos módon, ahogyan azt a kistestűek és közepes testuek esetében ajánlottuk.

Dr. Berkényi, Tamás DVM
Veterinary Technical Manager
IAMS Europe
E-mail: berkenyi.t@pg.com


Eukanuba állatorvosi gyógytápok kutyáknak .

További cikkek:

Szeretettel várjuk az állattartókat és kedvenceiket a PET CENTRUMban!

Cím:
PET CENTRUM
Állatorvosi Rendelő, Patika
Kutyakozmetika,
Állateledel, Felszerelés

Pásztó, Hunyadi út 33.

Rendelő, Patika:
+36-30-9531288

Kozmetika, Bolt:
+36-30-7820475
www.petcentrumpaszto.hu

Nyitva:
ÁLLATORVOSI RENDELŐ, PATIKA
Hétfőtől Péntekig 15-17-ig

SZOMBATON 9-11-ig

Vasárnap: zárva
Nyitvatartási idő után hívható:
+36-30-953-1288

+36-30-6968-606

KUTYAKOZMETIKA:
Előzetes bejelentkezés: +36-30 7820475

ÁLLATELEDEL-FELSZERELÉS BOLT
Hétfő-Péntek: 13-17-ig
Szombat-Vasárnap: zárva

Dr. György Zsolt állatorvos

Szponzorálja: