HUNGAROPET GAZDI-TUDÁSBÁZIS: Állatorvosoktól-Állattartóknak

Gennyes méhgyulladás (pyometra) kutyákban

Mi az a pyometra?

Pyometrának a méh gennyes gyulladását nevezzük. Ez egy súlyos és életet veszélyezteto állapot, amely gyors és drasztikus ellátást igényel. Az alábbiakban elöször egy szuka kutya normális ivarszerveit mutatjuk be.

Az alábbi képen viszont már egy gennyes váladékkal töltött méh látható, ezt a megbetegedést hivjuk pyometrának.

A méh gennyes gyulladását sokszor a noi nemi szervekben lejátszódó hormonális változások idézik elo. Ivarzás („tüzelés”) alatt a spermiumok biztonságos áthaladása érdekében a kutya szervezete a fehérvérsejteket kivonja a méhbol. Ez a méh védekezo rendszerének meggyengülését eredményezi, ami fertozéshez vezethet. Emellett a „tüzelés” végeztével a vérben 8-10 hétig emelkedett marad a progeszteron hormon szintje, és a vemhességre készülve megvastagodik a méhet bélelo nyálkahártya. Ha többszöri ciklus („tüzelés”) során sem termékenyül az állat, a nyálkahártya tovább vastagodik és benne apró cysták alakulnak ki. A megvastagodott nyálkahártya váladékot termel, amely ideális környezet a baktériumok növekedéséhez. A magas progeszteron szint emellett gátolja a méhizomzat összehúzódását is.
.

Vannak más állapotok, amelyek ilyen változásokat eredményeznek a méhben?
.

Igen. Ugyanilyen változást eredményezhetnek a progeszteron származékot tartalmazó gyógyszerek is. Emellett az ösztrogén felerosíti a progeszteron méhre gyakorolt hatásait. Bizonyos esetekben a nemi szervek kezelésére olyan gyógyszereket használunk, amelyek mindkét hormont tartalmazzák.
.

Hogyan jutnak be a baktériumok a méhbe?
.

A méhet a méhnyak zárja el a külvilágtól. Az ösztrusz kivételével a méhnyak szorosan zárva van. Amikor ivarzás során kinyílik, a normál hüvelyflórát alkotó baktériumok könnyen bejuthatnak a méh üregébe. Ha a méh egészséges, a bejutott baktériumok gyorsan elpusztulnak, ellenben, ha a méh fala megvastagodott és cystákat tartalmaz, a körülmények nagyon kedvezoekké válnak a baktériumok szaporodásához. Emellett, mivel ilyenkor a méhizomzat nem tud összehúzódni, a bejutó baktériumokat nem tudja a méh eltávolítani magából.
.

Mikor fordul elo a pyometra?
.

A gennyes méhgyulladás fiatal és középkorú kutyákban is kialakulhat, de leggyakrabban idos állatokban fordul elo. Az évek során a többszöri vemhesség nélküli tüzelést követoen a méhben elindulhatnak a gennyes méhgyulladás kialakulását elosegíto változások. A pyometra kialakulásának jellemzo ideje a tüzelés végét követo 2-8 hét.
.

Mik a pyometra klinikai tünetei?
.

A tünetek leginkább attól függenek, hogy a méhnyak nyitott vagy zárt. Ha nyitva marad, a méhbol gennyes váladék ürülhet a hüvelyen keresztül a külvilágra. Ilyenkor a farok alatti részen az állat szorén, borén, vagy a fekhelyén könnyen észreveheto nedves, gennyes foltok jelennek meg. Emellett jelentkezhet láz, bágyadtság, étvágytalanság is.

Ha a méhnyak zárt, a képzodo genny nem tud kijutni a külvilágra. A méh üregében összegyulik és a has kiteltségét okozhatja. A baktériumok által termelt toxinok a méhnyálkahártyán keresztül felszívódva az állat keringésébe jutnak. Ezeknél az állatoknál a betegség jelei gyakran nagyon gyorsan jelentkeznek, étvágytalanok, visszahúzódóak és bágyadtak lehetnek, emellett elofordulhat hányás, hasmenés is. A baktériumok által termelt toxinok károsítják a vesék vizeletkoncentráló képességét. Ilyenkor a kutya több vizeletet ürít, illetve fokozódik a vízfelvétel is. Ez a folyamat nyitott és zárt méhnyaknál egyaránt kialakulhat.

Hogyan lehet diagnosztizálni?
.

A betegség elején a kutyáknál a kismértéku hüvelyfolyás mellett gyakran nem találunk más tünetet. A legtöbb esetben azonban a beteg állatokkal már csak elorehaladott esetben találkozunk a rendeloben. Egy sokat ivó, nem ivartalanított állatnál minden esetben gondolni kell a gennyes méhgyulladásra, különösen, ha hüvelyfolyást és tapintással fájdalmas hasat is tapasztalunk.

Gennyes méhgyulladás esetén jelentosen megno a fehérvérsejtek száma és gyakran megemelkedik a globulinok (az immunrendszer által termelt fehérjék) mennyisége is. A toxinok vesékre gyakorolt hatása miatt a vizelet surusége alacsonnyá válik. Hasonló eltérések a szervezetben máshol kialakult bakteriális fertozés miatt is megjelenhetnek a laboreredményekben. Ha a méhnyak zárt, röntgenfelvételen gyakran kirajzolódik a gennyel kitelt méh. Ha a méhnyak nyitott marad, olyan kismértéku lehet a méhben összegyult váladék, hogy a röntgen felvétel nem vezet egyértelmu diagnózishoz.

Ultrahangos vizsgálat szintén segíthet a megnagyobbodott méh vizsgálatában és egy egészséges vemhességtol való elkülönítésében.

Hogyan kezelheto?

Gennyes méhgyulladás esetében az ajánlott kezelés a méh és a petefészkek sebészi eltávolítása, amely beavatkozást ovariohysterectomiának neveznek. Idejében felismert pyometra esetén a mutétet követoen a kutyák gyorsan felépülnek. Ilyenkor a mutét alig különbözik a megszokott ivartalanítási mutéttol. Az alábbiakban egy pyometrás kutya méhét és petefészkeit távolitjuk el.

Elorehaladott gyulladásnál a mutét már nem minosül rutin beavatkozásnak, gyakran szükség van intenzív ellátásra is, amelyet 1-2 hetes antibiotikum kúrával kell kiegészíteni. Az alábbi eset ilyen volt.

A kutyám egy értékes tenyészállat. Van-e más lehetoség a mutéten kívül?

Meg lehet próbálkozni a betegség gyógyszeres kezelésével. A prosztaglandinok olyan hormonok, amelyek csökkentik a vér progeszteron szintjét, ellazítják és kitágítják a méhnyakat, valamint összehúzzák a méhfal izomzatát így kipréselve a gennyes tartalmat a méh üregébol. Eredményesen használhatóak a pyometra kezelésére, de nem minden esetben vezetnek eredményre, és néhány fontos szempontot figyelembe kell venni az alkalmazásuk során:

1.) Mellékhatásként nyugtalanság, lihegés, hányás, nyálzás, fokozott bélsárürítés és hasi fájdalom fordulhat elo. Ezek a tünetek általában az injekció beadását követo 15 percen belül megjelennek és néhány óráig tartanak. Jelentosen mérséklodhetnek az egyes kezelések után és csökkenthetok az állat jártatásával az injekciót követo kb. 30 percben.

2.) Nincs klinikailag észlelheto javulás a kezelést követo elso 48 órában, ezért elorehaladott esetekben mérlegelni kell a prosztaglandinok használatát.

3.) A méhizomzat összehúzódását fokozva a méhfal repedését és a fertozés hasüregbe való kijutását eredményezhetik, különösen zárt méhnyak esetén.
.

Az alábbiakban néhány fontos statisztikai adatot talál a prosztaglandinok alkalmazásával kapcsolatban
.

1.) nyitott méhszáj esetén a sikeres kezelések aránya 75-90%

2.) zárt méhnyak esetén ez mindössze 25-40%

3.) a késobbi gennyes méhgyulladás kialakulásának esélye 50-75%

4) az eredményes termékenyülés valószínusége a következo tüzelésnél 50-75%
.

Mi történik, ha nem kezeltetem az állatomat?
.

A fenti kezelések nélkül a kutya kilátásai nagyon rosszak, a baktériumok által termelt toxinok hatása végzetes lehet. Zárt méhszáj esetén elofordulhat a méhfal repedése, ami a fertozés hasüregbe való átterjedéséhez és elhulláshoz vezethet.

A cikket összeállitotta és szakmai helyességét ellenörizte Dr. Gál Sándor. Köszönetet szeretnénk mondani Dr. Szász Viktornak  (Récsei Állaegészségügyi Center) forditói és szakmai közremüködéséért.

További cikkek:

Szeretettel várjuk az állattartókat és kedvenceiket a PET CENTRUMban!

Cím:
PET CENTRUM
Állatorvosi Rendelő, Patika
Kutyakozmetika,
Állateledel, Felszerelés

Pásztó, Hunyadi út 33.

Rendelő, Patika:
+36-30-9531288

Kozmetika, Bolt:
+36-30-7820475
www.petcentrumpaszto.hu

Nyitva:
ÁLLATORVOSI RENDELŐ, PATIKA
Hétfőtől Péntekig 15-17-ig

SZOMBATON 9-11-ig

Vasárnap: zárva
Nyitvatartási idő után hívható:
+36-30-953-1288

+36-30-6968-606

KUTYAKOZMETIKA:
Előzetes bejelentkezés: +36-30 7820475

ÁLLATELEDEL-FELSZERELÉS BOLT
Hétfő-Péntek: 13-17-ig
Szombat-Vasárnap: zárva

Dr. György Zsolt állatorvos

Szponzorálja: