HUNGAROPET GAZDI-TUDÁSBÁZIS: Állatorvosoktól-Állattartóknak

Dietetikai hatás vagy diétás táp?

Mindennapi etetésre szolgáló (OTC) tápok

Mind több praktizáló állatorvos alkalmaz napi gyógyító munkája során „diétás” tápokat, ugyanakkor sokan idegenkednek a „normál” , azaz a mindennapi etetésre szolgáló (OTC) tápoktól, mondván: ez tápforgalmazás, nem a terápiás munka része. Ezt a helyzetet jól ismerve a tápgyártó cégek folyamatosan szélesítik diétás tápjaik sorát, újabb és újabb betegségek kezelésére szolgáló diétás tápokat készítenek, a kínálat folyamatos bovítésével igyekeznek meggyozni a praktizáló állatorvosokat: az adott cégnek az állatorvosi diétás tápsora a legteljesebb, a legspeciálisabb, a legtöbb betegségre alkalmazható.

Diétás tápok

Ma már készülnek diétás tápok az ízületek, a gyomor-bélcsatorna, a vesék, a húgykövesség, az elhízás, a máj-, hasnyálmirigy-, szívbetegségek, a cukorbetegség, stb. kezelésére.

Nem szabad azonban szem elol téveszteni:a diétával nem egy szervet, egy betegséget kezelünk, az állat egész szervezetére hatással van a táplálék. Az arthrosisos kutya egész életén át diétára szorul, de ízületeinek támogatása mellett a vércukorszintjének alcsonyan tartása is kedvezo, de ugyanakkor az elhízott kutya akár fogköves is lehet. Hogyan is választhat az állatorvos tápot, ha pácinese elhízott, fogköves, öreg, legyengült az immunrendszere, rossz az emésztése? A sokféle szempontot egyszerre kell a tápláléknak kielégítenie.

A táplálék: mindennapi kezelés: prevenció és gyógyítás

A megfelelo diéta kiválasztásával bizonyos tünetek enyhíthetok, egyes betegségek akár meg is elozhetok. A táplálék kiválasztásával nagy hatást gyakorolunk a szervezetre. Minden nap, heteken, hónapokon, éveken át különbözo (táp)anyagokat juttatunk a szervezetbe. A napi táplálékkal megelozhetünk bizonyos betegségeket, azaz preventív kezelést érhetünk el vele, de ez nem feltétlenül része a diétás tápsornak.

Diéta a fogbetegségekre

Jó példa erre a fogbetegségek befolyásolása diétával. Nehéz szigorúan elkülöníteni a diétás és „normál” tápokat: hiszen hova sorolunk pld. egy „fog” tápot? Ismert, hogy a kutyák, macskák fogászati problémáinak jelentos részét a fogkövek következtében fellépo periodontális betegségek okozzák. Azt is tudjuk, hogy a fogköveket csak állatorvosi beavatkozás során lehet eltávolítani. A fogkövesség viszont megelozheto, ha a fogakon naponta folyamatosan kialakuló lepedéket letisztitjuk, mielott az fogkové alakul át. A lepedék – a fogkovel ellentétben-otthon is eltávolítható, pld. diétával, az emberi gyakorlathoz hasonlóan itt is a napi renszerességen van a hangsúly. Ha erre tápot akarunk használni, akkor az nem lehet egy terápiás tápsor része, nem lehet egy konkrét „fog” táp, hiszen erre az állatnak mindennap szüksége van, miközben napi tápanyagigényét is biztosítani kell, korának, méretének, egyéb szükségleteinek (vemhes, elhízott, sovány, aktív, idos, stb.) megfeleloen.Ezért nincs a Eukanuba állatorvosi diétás tápsorban „fog” táp, viszont van fogvédo összetevo minden IAMS és Eukanuba, kutya és macskatápban.

A diétás és „normál” táp

A fenti példa alapján tehát egyértelmu, hogy a diétás és „normál” táp terápiás szempontból élesen nem különítheto el. Nem kizárólag a diétás tápoknak van terápiás hatása, és a „normál” OTC tápok nem csupán a napi energia és tápanyag igény kielégítésére szolgálnak. Azt kell mérlegelni: mi az adott táptól elvárt „ terápiás cél”: prevenció vagy terápia, a akut, vagy krónikus betegség kezelése, rövid távú estleg egy életen át tartó alkalmazás, milyen egyéb igényei, betegségei vannak az állatnak?

Egyszerubb, kényelmesebb lenne a diagnózis ismeretében egy táblázatból kinézni az adott betegséget orvosló diétás tápot, de ez lehetetlen.

Táplálkozási filozófiák

A különbözo cégeket megkülönbözteti táplálkozási filozófiájuk. Az IAMS a tápjaival a prevenció – terápia komplex hatást, diétás és OTC tápsorával együttesen biztosítja az állatok számára, nagy jelentoséget tulajdonít a megelozésnek, ill. a betegségek kezelésének, az állatok igényeinek mind tökéletesebb kielégítésének.

További cikkek:

Szeretettel várjuk az állattartókat és kedvenceiket a PET CENTRUMban!

Cím:
PET CENTRUM
Állatorvosi Rendelő, Patika
Kutyakozmetika,
Állateledel, Felszerelés

Pásztó, Hunyadi út 33.

Rendelő, Patika:
+36-30-9531288

Kozmetika, Bolt:
+36-30-7820475
www.petcentrumpaszto.hu

Nyitva:
ÁLLATORVOSI RENDELŐ, PATIKA
Hétfőtől Péntekig 15-17-ig

SZOMBATON 9-11-ig

Vasárnap: zárva
Nyitvatartási idő után hívható:
+36-30-953-1288

+36-30-6968-606

KUTYAKOZMETIKA:
Előzetes bejelentkezés: +36-30 7820475

ÁLLATELEDEL-FELSZERELÉS BOLT
Hétfő-Péntek: 13-17-ig
Szombat-Vasárnap: zárva

Dr. György Zsolt állatorvos

Szponzorálja: