HUNGAROPET GAZDI-TUDÁSBÁZIS: Állatorvosoktól-Állattartóknak

Degenerativ porckorong betegség

Mi az a porckorong és mi a szerepe?

A gerincvelo az egyik legfontosabb és legérzékenyebb szerv a szervezetben. Ha károsodik, az idegsejtek nem képesek regenerálódni, helyüket kötoszövet, illetve hegszövet foglalja el. A gerincvelo sérülése általában maradandó károsodással jár, emiatt különleges védelem alatt áll. Csontos csatorna veszi körül, ami kelloképpen védi, kivéve a csigolyák közötti kapcsolódási helyeket. Ezeken a területek gumiszeru “párnácskával” , a csigolyák közti porckoronggal vannak kitöltve. Ezek lehetové teszik a hát föl-le és oldal-irányba történo elmozdulását, anélkül, hogy a csontos felszínek érintkeznének egymással. Ebbol látszik, hogy szerepük extrém fontos a gerincsatorna és -velo védelme szempontjából.

Mit jelent a porckorong sérülés és hogy történik?

A porckorong két részbol áll.

A külso réteg olyan, mint egy vékony kagylóhéj. Szívós rostok alkotják, ezek védik és fogják körbe a középso részt. A porckorong a csúcsán a legvékonyabb, ez pontosan a gerincvelo alatt helyezodik. A középso rész jóval lágyabb, mint a külso, állagában a fogpasztához hasonló. Ha a külso burok károsodik, a középso rész könnyen kibukik belole. Ez a porckorong sérülés vagy porckorong sérv. Mivel, ahogy említettük, a porckorong legvékonyabb része épp a gerincvelo alatt van, a kibukó centrális rész ilyenkor ebbe az irányba vagyis felfelé mozdul és nyomást gyakkrol a gerincvelore. A gerincvelo nem tud kitérni elole, hiszen csontos csatornájába zárva nincs mozgástere, vagyis “becsípodik“.  A degeneratív porckorong betegség a külso réteg spontán károsodását, ezáltal a porckorong repedését idézheti elo. Nem feltétlenül kell, hogy sérülés érje az állatot, de a traumás ok is viszonylag gyakori. Szintén nem korfüggo a megbetegedés. A legtöbb kutya 3 és 7 éves kora között esik áldozatul ennek a kórképnek. Ez a hirtelen bekövetkezo esemény valószínusíthetoen genetikai okokra is visszavezetheto. Bizonyos fajták, mint a tacskó, uszkár, pekingi palotakutya, lhasa apso, német juhász, dobermann és cocker spániel nagyobb hajlamot mutatmak a megbetegedésre. A legtöbb gazdi arról számol be, hogy a porckorong sérülése valamilyen elozetes traumát követoen jelentkezett, mint a relatíve kis magasságba történo felugrás, vagy onnan leesés. Nem lehet kizárólag ezeket az eseményeket okolni a bekövetkezo sérülésért, mert általában egy hosszadalmas, krónikus porckorong degeneráció vezet a kialakulásához.

.

Hogy hat a porckorong sérv a gerincvelore?

A gerincvelo olyan, mint egy telefonkábel, ami apró vezetékek ezreit tartalmazza. Ha összenyomatódik, az információk áramlása lelassul vagy megáll. A porc esetében ilyenkor a középso rész kimozdul felfelé, nyomást gyakorolva a gerinvelore és a porc közelében kilépo gerincveloi idegekre. Az utóbbi fájdalommal jár, míg a gerincvelo összenyomódása a fájdalom mellett részleges vagy teljes bénulást eredményezhet.

A legtöbb porckorong sérülés a hát középso, vagy attól hátrább helyezodo háti tájékon következik be, de elofordulhat a nyaki szakaszon is. A háti szakaszt érinto elváltozás gyakran súlyos fájdalom nélküli bénulást okoz, míg a nyaki szakaszon bekövetkezo sérülés általában súlyos fájdalommal jár, bénulásos tünetek nélkül. Ha azonban mind a négy végtag bénulása jelentkezik, valószínusíthato a nyaki szakasz sérülése. Az idegek elrendezodése folytán a nyaki porckorong sérülés eloször a hátulsó lábakat érinti, és nem befolyásolja a mellso végtagok mozgását.

.

Milyen gyorsan degenerálódik és sérül meg a porckorong?

A porckorong elfajulása általában lassú folyamat, több napot, vagy akár hetet vesz igénybe. A kutya ilyenkor lelassul, nem szívesen mozog. Esetleg az igazi ok rejtve marad a Tulajdonos elott. Azonban nagyon heveny formában is jelentkezhet a kórkép: a kutya normálisan sétál, majd hirtelen, akár kevesebb, mint egy óra alatt lebénul.

.

Hogyan diagnosztizálható a porckorongsérv?

A betegség feltételezett diagnózisa az elozmények és tünetek (háti vagy nyaki fájdalmasság, nem koordinált mozgás, esetleg bénulás trauma nélkül) alapján. A fizikális vizsgálat könnyen kimutatja, hogy a probléma gerincveloi, és azon belül porckorong eredetu. A kutyafajta is meghatározó lehet, hiszen, ahogy említettük, bizonyos fajták hajlamosabbak a megbetegedésre. A röntgenvizsgálat bizonyos esetekben segítheti a diagnózist, bár normál esetben sem a porckorong, sem a gerincvelo nem látható a röntgen felvételen. Ha a diagnózis bizonytalan, vagy sebészeti beavatkozás válik szükségessé, ún. myelogram-ra van szükség. Ennek során bódításban a gerincvelo köré speciális festéket fecskendeznek. A röntgenfilmen ekkor a gerincvelo kontúrja kirajzolódik. Ha a festékoszlop folytonossága megszakad, azt jelzi, hogy azon a ponton nyomás éri a gerincvelot.

Honnan lehet tudni, hogy a benyomódást egy elodomborodó porckorong, vagy valami más okozza?

Lehetséges az is, hogy egy véralvadék vagy egy daganat nyomja a gerincvelot, de ezek rendkívül ritkán jelentkezo bántalmak. Azt lehet mondani, hogy ha a páciens a hajlamos fajták körébe tartozik és a kórkép hirtelen, trauma nélkül jelentkezik, 95%-os a valószínusége, hogy porckorong megbetegedés áll a klinikai tünetek hátterében. Biztos diagnózist a sebészeti feltátás alkalmával mondhatunk.

.

Minden porckorong sérülés sebészi beavatkozást igényel?

Nem feltétlenül. A kezelés a megbetegedés súlyosságától, stádiumától függ.

1. stádium: gyenge fájdalommal jár, általában magától megszunik néhány nap alatt.

2. stádium: a fájdalomérzet mérsékelttol súlyosig terjedhet a nyakon, vagy a hátágyéki szakaszon.

3. stádium: Részleges bénulást (gyengeséget) okoz, a kutya imolyogva megy, mozgása összerendezetlen.

4. stádium: Bénulással jár, de a fájdalomérzet megmarad.

5. stádium: a bénulás mellett teljes érzéketlenséggel jár. A stádiumok bizonyos esetben átfedhetik egymást, illetve elofordul, hogy órák, napok alatt esik a kutya egyik stádiumból a másikba.
.

Hogyan kezeljük ezeket az állatokat?

Az 1. és a 2. stádiumban lévo kutyák gyulladáscsökkentokkel és fájdalomcsillapítókkal kezelhetok, emellett fontos a visszafogott mozgásA szteroidok adása nem javasolt. Sebészeti beavatkozás javasolt, ha a fájdalom, vagy a koordinálatlan mozgás a kezelés ellenére 4-7 napja fennáll, vagy ha az állat neurológiai állapota napról napra gyengül.

A 4. stádiumban mindenképpen sebészeti ellátás indokolt, bár egy kis százalékuk enélkül is felépülhet.

Az 5. stádiumban lévo kutyáknak azonnali sebészeti beavatkozásra van szükség. Minél hamarabb megtörténik a mutét, annál jobb a prognózis. Az a legideálisabb, ha a lebénulást követo 24 órán belül megtörténik az operáció.

.

Mi a célja a sebészi beavatkozásnak?

Alapveto cél a gerincvelo felszabadítása a nyomás alól. Ha a porckorong sérülés az alsó háti szakaszon történik, egy ablakot vágnak a csigolyacsont oldalán a gerincvelo felfedéséhez. Ez lehetové teszi a porckorong elmozdítását, és ezáltal a gerincvelore gyakorolt nyomás megszüntetését. Ha a nyaki szaklaszon történik a megbetegedés, a csont tetején vagy alján ban vágnak egy ablakot ugyanebbol a célból.
.

Milyen a gyógyulási arány sebészi beavatkozással, illetve anélkül?

Honnan tudjuk, hogy sikeres volt a sebészi beavatkozás?

Sajnos a felépülés nem következik be azonnal. A neurológiai funkciók (idegek muködésének) visszatérésével, a mozgáskészség rendezodésével és a fájdalom elmúlásával gyakran napokig, sot akár hetekig még nem számolhatunk.

.

Mikor mehet haza a kutya?

A mutétet követoen néhány anpos hospitalizáció (kórházi ellátás) szükséges. A húgyhólyag és vizeletürítés szabályozott muködése a bénulással együtt ugyanis gyakran kiesik, ezek visszatértét mindenképpen meg kell várnunk. Egy hétnél tovább mi sem tartjuk szerencsésnek a kórházi tartózkodás hosszát, ugyanis a mozgáskészség visszatérte részben a rendszeres tréningtol, motivációtól függ. Emiatt javasolt a mutét utáni napokban is a páciens rendszeres látogatása, bátorítása a gzdi részérol.

Ha a mutét elott a kutya lebénult, a kórházból való távozás után még nem lesz járóképes. Az otthoni teendokrol részletes tájékoztatást kap a Tulajdonos. A felépülés 4 dologtól függ: régóta fennálló bántalom miatt került-e sor a mutétre, a mutéttel gyorsan felszabadult-e a nyomás alól a gerincvelo, végeznek-e otthon fizikoterápiát és motivált-e a kutya a mozgásra.

.

Újra elojöhet-e a porckorongsérv?

A válasz egyértelmu IGEN. Azonban a degenerált porc 95%-ban sebészi beavatkozás nélkül is meggyógyul, így a 2. sebészi beavatkozás esélye <5%.

.

Mi van akkor, ha a myelogram normális?

A myelogram célja a gerincvelot ért nyomás felismerése, helyének meghatározása. Ha a myelogram normál, biztos, hogy nincs nyomás alatt a gerincvelo. Ez egyrészrol azt jelenti, hogy nincs szükség sebészi beavatkozásra, másrészt pedig azt, hogy:
.

A következo, egyéb kórképek állhatnak fenn:

1.) Gerincveloi sokk: Ez a gerincveloi funkciók átmeneti kiesése, ami leggyakrabban traumához társultan jelentkezik. Hirtelen alakul ki, és tulajdonképpen hasonló, mint az agyrázkódás. Elvileg tartós károsodást is okozhat, de az esetek többségében néhány óra vagy nap elteltével teljesen felépül az állat.

2.) Fibrocartilaginous embólia: Ennél a kórképnél a sérült porckorong egy letört darabja egy a gerinvelot ellátó kis vérérbe kerül, és ott megakad. Ezzel az adott gerincvelo szegmens vérellátottsága leromlik, vagy teljesen megszunik, ami bénulást eredményez. A sebészi beavatkozás nem eredményes, hiszen a gerincvelo nincs nyomás alatt. Sokszor csak az egyik hátulsó lábat érinti a bénulás, vagy az egyik hátulsó láb érintettsége nagyobb, mint a többié. Teljes felépülés lehetséges néhány nap vagy hét alatt, de az adott gerincveloi részt magába foglaló maradandó károsodás is elofordul. Diagnózis a korrekt fizikális vizsgálat alapján állítható fel, a myelogram mindig normális. Végleges diagnózist természetesen csak a kórboncolást követo, gerincveloibol végzett kórszövettani vizsgálat szolgáltat.

3.) Degeneratív myelopátia: Ez az a kórkép, amelynek során a gerincvelo lassan elhal, elsorvad. Ez fokoztosan romló bénulásban nyilvánul meg, ami azzal kezdodik, hogy a kutya húzza a hátulsó lábát, emiatt a hátulsó lábak körömfelszíne lekopik, ahogy a földhöz ér. Eloször hátulsó testfél gyengeség, majd teljes bénulás következik be. A bénulást megelozo romló állapot hetekig tart, és általában a nagyobb testu kutyafajtákat (pl. német juhász) érinti. Sokszor “német juhász /farkaskutya betegség”-nek is nevezik. Sajnos megfelelo kezelése nincs, és elobb utóbb a húgyhólyag és vizelettartás kontrollja is megszunik. A klinikai tünetek alapján hozzuk meg a diagnózist, a myelogram nem mutat kóros eltérést. Itt is a kórbonctani és kórszövettani vizsgálatok segítségével állítható fel a pontos diagnózis. Ebbol látszik, hogy normál myelogram és egy fokozatosan romló, bénulásos állapot együttes jelenléte megnehezíti a pontos diagnózis felállítását, mert mindkét esetben a gerincvelo kórszövettani vizsgálatára van szükség a kórok tisztázásához.

A cikket összeállitotta és szakmai helyességét ellenörizte Dr. Gál Sándor. Köszönetet szeretnénk mondani Dr. Halmay Dórának (Ebcsont Beforr Állatorvosi Rendelö) forditói és szakmai közremüködéséért.

További cikkek:

Szeretettel várjuk az állattartókat és kedvenceiket a PET CENTRUMban!

Cím:
PET CENTRUM
Állatorvosi Rendelő, Patika
Kutyakozmetika,
Állateledel, Felszerelés

Pásztó, Hunyadi út 33.

Rendelő, Patika:
+36-30-9531288

Kozmetika, Bolt:
+36-30-7820475
www.petcentrumpaszto.hu

Nyitva:
ÁLLATORVOSI RENDELŐ, PATIKA
Hétfőtől Péntekig 15-17-ig

SZOMBATON 9-11-ig

Vasárnap: zárva
Nyitvatartási idő után hívható:
+36-30-953-1288

+36-30-6968-606

KUTYAKOZMETIKA:
Előzetes bejelentkezés: +36-30 7820475

ÁLLATELEDEL-FELSZERELÉS BOLT
Hétfő-Péntek: 13-17-ig
Szombat-Vasárnap: zárva

Dr. György Zsolt állatorvos

Szponzorálja: