HUNGAROPET GAZDI-TUDÁSBÁZIS: Állatorvosoktól-Állattartóknak

Börférgesség

Csípte Önt már meg egy szúnyog?

A borférgesség kórokozója egy kb. 15 cm hosszúságot is eléro fonálféreg, amely hazánkban is megjelent.A felnott féreg apró, mikroszkóp alatt jól látható lárváit szúnyogok terjesztik vérszívás útján.A lárvák a vérárammal bárhova eljuthatnak, azonban elsosorban a borben (néha a tüdoben, szemben) telepednek meg és több hónapos fejlodés után kifejlett, felnott férgekké válnak.A felnott egyedek akár 3-4 évig is életképesek maradnak.A borférgek életük során egyre több lárvát juttatnak az állat vérébe, amelyek vagy további felnott férgekké fejlodnek, vagy szúnyogok közvetítésével más állatokba, vagy akár emberbe is eljuthatnak.

A betegség tehát állatról emberre szúnyogcsípés útján terjedhet.

A kifejlett férgek kedvenceinkben csomók, duzanatok formájában jelennek meg elsosorban, bár viszketo, ekcémás borgyuladás esetén is érdemes a betegségre gondolni.A borférgességet akár néhány csepp vérbol is diagnosztizálni lehet, néha csomók, daganatok mutéti eltávolítása után a felnott féreg a csomóban megtalálható.Ha kedvencünk borférgességre pozitív lett, elsodleges feladat a lárvák elpusztítása és csak ezt követheti a borférgek kimetszése.USA-ban szívférgesség kezelésére van egy injekciós készítmény(immiticide), de ez Magyarországon jelenleg nem kapható és borférgességre nem bizonyított, hogy muködne.

Jelenleg egyetlen lehetoségünk a lárvák elpusztítása (ha pozitív az állat) vagy a megelozés (ha negatív).

Gyógykezelésre és megelozésre is ugyanazok a termékek használhatók, ráadásul ezek a készítmények még egyéb élosködok ellen is hatékonyak lehetnek.

FONTOS TUDNI

Rendelonkben tesztelt állatok 16-17%-a pozitív! Ez rendkívül magas arány, és mivel az eredményt jelenleg egy csepp vérbol határozzuk meg, ezért elofordulhat, hogy ez az arány jóval magasabb.

KEZELÉS

mivel a borféreg elleni készítmények a lárvákat szinte azonnal elkezdik pusztítani, a lárvák a vérárammal sodródva kisebb erekbe jutnak, ahol trombózist okozhatnak.Ennek súlyos következményei lehetnek, praxisunkban a gyógyszer beadását követo 24 órában elofordult féloldali ödémásodás, vérhányás.Borféreg pozitív eseteket a kezelés megkezdése elott érdemes rövid hatású szteroiddal kezelni, valamint a vénás katétert behelyezni és 24 órás megfigyelésen tartani az állatot.A kezelést követo 2-3 hétig fontos kedvencünk nyugalmának biztosítása, pihentetése.

Ha Ön szeretné megelozni a bajt, akkor forduljon állatorvosához és kérje, hogy kedvencét tesztelje le borférgességre.

Ha állatorvosa Advocate, Stronghold cseppeket, vagy Milbemax tablettát javasol pl. férgességre, atkásságra,stb., akkor e termékek használata elott kérje a borférgesség tesztet.

Tapasztalataink szerint mindhárom termék nagyjából hasonlóan jól muködik.

És mi történik akor, ha Önt megcsípi egy szúnyog?

Természetesen nem minden szúnyog hordozza a borféreg lárvákat!Nem kell megijedni, viszont ha kezünkrol, arcunkról, stb. egy csomó nem múlik el és borgyógyászhoz megyünk, érdemes a borférgességrol is megkérdezni humán kollégánkat. (jelenleg van egy olyan borférgességre pozitív esetünk, ahol a gazda tüdejében is találtak csomókat, és a vizsgálatok során a humán kollégák a borférgeséget is a lehetséges diagnózisok közé vették fel)

További cikkek:

Szeretettel várjuk az állattartókat és kedvenceiket a PET CENTRUMban!

Cím:
PET CENTRUM
Állatorvosi Rendelő, Patika
Kutyakozmetika,
Állateledel, Felszerelés

Pásztó, Hunyadi út 33.

Rendelő, Patika:
+36-30-9531288

Kozmetika, Bolt:
+36-30-7820475
www.petcentrumpaszto.hu

Nyitva:
ÁLLATORVOSI RENDELŐ, PATIKA
Hétfőtől Péntekig 15-17-ig

SZOMBATON 9-11-ig

Vasárnap: zárva
Nyitvatartási idő után hívható:
+36-30-953-1288

+36-30-6968-606

KUTYAKOZMETIKA:
Előzetes bejelentkezés: +36-30 7820475

ÁLLATELEDEL-FELSZERELÉS BOLT
Hétfő-Péntek: 13-17-ig
Szombat-Vasárnap: zárva

Dr. György Zsolt állatorvos

Szponzorálja: