HUNGAROPET GAZDI-TUDÁSBÁZIS: Állatorvosoktól-Állattartóknak

Állatútlevél

Ha kedvencével külföldre utazna, mindenképpen szüksége lesz egy érvényes ebútlevélre. Az ebútlevéllel kutyák , macskák és vadászgörények utazhatnak, az útlevelet az arra jogosult állatorvos állítja ki. Az útlevél csak akkor érvényes, ha érvényes veszettség oltás szerepel benne!

Az ebútlevél kiállítását bármikor kérheti a tulajdonos, elofeltétele azonban az, hogy az állat egyedileg azonosítva legyen. Ez a gyakorlatban a microchip beültetését jelenti. Ettol csak abban az esteben lehet eltekinteni, ha az állatnak egyértelmuen olvasható tetoválása van.

Az ebútlevélben a tulajdonos és az állat adatai szereplnek elsoként, majd ebbe kerülnek az oltások, féreghajtások, esetleg a kullancs ellenes kezelések, vizsgálatok, stb. Utazás elott mindig tájékozódjon! Egyes országokban elegendo az érvényes veszettség oltás a beutazáshoz, máshol azonban, például Nagy Britanniában, Svédországban ennél jóval szigorúbbak az eloírások! Kérhetnek ,,veszettség szerológiai teszteredményt”, esetleg friss féreghajtási és kullancsellenes kezelési eredményt! Ezeknél azonban nem mindegy, hogy milyen készítménnyel történt a kezelés! Utazás elott ezért mindeképpen érdeklodjön állatorvosánál! Részletes információt magyar és angol nyelven itt találhatnak.

Országonkénti sajátosságok, szabályok

Kutya, macska és vadászgörény utazásakor Magyarországról a megjelölt országba, és onnan vissza, történo utazások esetében

Az összeállítás a pillanatnyilag rendelkezésre álló adatok ill. gyakorlati tapasztalatok alapján készült. Felhívjuk a figyelmet, hogy a szabályok változhatnak, ezért kérjük, tájékozódjanak utazás elott az illeto ország vonatkozásában a megfelelo honlapon, követségen, repülotársaságnál stb. az aktuális elvárások felol.

I. Az Európai Unió tagállamaiba történo beutazás feltételei az Egyesült Királyság (Nagy-Britannia), Írország, Svédország és Málta kivételével
.

a.) Mikrochipes megjelölés (ISO 11784, illetve 11785) vagy tisztán, egyértelmuen olvasható tetoválás (2011. július 03. napjáig)

b.) egységes európai állatútlevél kiállítása

c.) Érvényes veszettség elleni védooltás, a származási tagország nemzeti szabályozásának megfeleloen igazolt érvényességi ido feltüntetésével (hazánkban 3 hónapos, eloször oltott kölyök esetében 6 hónap, más esetekben 1 év/ 365 nap).

Az utazást legkorábban az elso veszettség elleni oltás dátumától számított 21 nap múlva lehet megkezdeni, mivel az Uniós irányelvek szerint a veszettség elleni védooltást a beadásától számított 21 nap elteltével lehet érvényesnek tekinteni.

Folyamatos, 365 napon belüli veszettség elleni újraoltás esetén az egységes európai állatútlevél folyamatosan érvényes.

Figyelem!
Olaszország az elmúlt idoszak problémás esetei miatt szigorított az ellenorzésen, ami azt jelenti, hogy 15 hetesnél fiatalabb életkorú, veszettség ellen oltatlan állatot még egységes európai állatútlevéllel sem engednek be szívesen, illetve az országon belüli ellenorzéseknél emiatt kellemetlenkedhetnek a hatóságok.

Finnország esetében eltérés az általános EU-s gyakorlattól, hogy veszettség ellen oltatlan fiatal állatokat nem engednek be az országba, és megkövetelik a beutazás elotti Echinococcus elleni féregteleníto kezelést is (hasonlóan Svédországhoz. Lásd 2. pont). Amennyiben az 1 évesnél idosebb állatot Finnországban oltották veszettség ellen, ennek az oltásnak az érvényessége 2 év!

2. Svédországba történo beutazás feltételei
.

a.) Mikrochipes megjelölés (ISO 11784, illetve 11785) vagy tisztán, egyértelmuen olvasható tetoválás (2011. július 03. napjáig)

b.) egységes európai állatútlevél kiállítása

c.) Érvényes veszettség elleni védooltás, a származási tagország nemzeti szabályozásának megfeleloen az érvényességi ido feltüntetésével (hazánkban 3 hónapos, eloször oltott kölyök esetében 6 hónap, más esetekben 1 év /365 nap), de mindenképpen a 3 hónapos életkor betöltése után!)

d.) A veszettség elleni védooltás beadási dátumától számított 120. naptól vérvétel és a vérminta titer-vizsgálata.

Megfelelo eredmény (0,5 NE/ml) esetén azonnal utazhat az állat.

Folyamatos, 365 napon belüli veszettség elleni újraoltás esetén az egységes európai állatútlevél folyamatosan érvényes, ebben az esetben nem kell újabb titer-vizsgálatot végeztetni.

e.) A Svédországba történo beutazás elott 10 napon belül (órára, percre ellenorzik) az Unióban széles spektrumú féreghajtó szerként engedélyezett gyógyszerkészítménnyel féregteleníto kezelés és

f.) kullancs elleni kezelés szükséges, és azok igazolása az állatútlevélben.

Megjegyzés: Svédországban dolgozó kollégáinktól kapott információk szerint a féregteleníto kezelés igazolását elsosorban a galandféreg elleni kezelésre értelmezik az ellenorzéskor, tehát mindenképpen olyan hatóanyagot tartalmazó készítményt kell választani, ami garantáltan hatékony a galandférgességre! (A prazikvaltel ajánlott és elfogadott!)

A Svédországba történo belépéskor mindenképpen azt a folyosót kell választani, ahol vámvizsgálatot végeznek (itt történik a fentiek ellenorzése).

Angol nyelvu információ

3. Az Egyesült Királyságba (Nagy-Britanniába) és Írországba, valamint Máltára történo beutazás feltételei
.

a.) Mikrochipes megjelölés (ISO 11784, illetve 11785) vagy tisztán, egyértelmuen olvasható tetoválás (2011. július 03. napjáig)

b.) egységes európai állatútlevél kiállítása

c.) Érvényes veszettség elleni védooltás, a származási tagország nemzeti szabályozásának megfeleloen az érvényességi ido feltüntetésével (hazánkban 3 hónapos, eloször oltott kölyök esetében 6 hónap, más esetekben 1 év /365 nap), de mindenképpen a 3 hónapos életkor betöltése után!)

d.) A veszettség elleni védooltás beadási dátumától számított 30. naptól vérvétel és a vérminta titer-vizsgálata.

Megfelelo eredmény (0,5 NE/ml) esetén, a vérvételtol számított 6 hónapos várakozás, majd ennek letelte után lehet utazni.

(Ismételt beutazás esetén a titer-vizsgálatot nem kell megismételni, ha az újra történo veszettség elleni vakcinázás a vakcina gyártó által megadott lejárati idején belül megtörtént.)

e.) A Nagy-Britannába, ill. Írországba történo belépés idopontjához képest 24 – 48 óra közötti idopontban (óra, perc fontos!) az Unióban széles spektrumú féreghajtó szerként engedélyezett gyógyszerkészítménnyel széles spektrumú féregteleníto kezelés, és

f.) kullancs elleni kezelés szükséges, és ezeket óra/perc pontossággal igazolni kell az állatútlevélben. (Ezt szigorúan ellenorzik is a belépéskor!)

Megjegyzés: az a.) pontban meghatározott mikrochip vagy tetoválás közül, a gyakorlati tapasztalatok szerint, célszerubb a mikrochipes megjelölést alkalmazni.

II. Az Európai Unión kívüli, ún. harmadik országokba történo beutazás feltételei
.

4. Svájcba történo beutazás feltételei
.

Svájc nem tagja az Európai Uniónak (ún. harmadik ország), de a Magyarországról származó állat esetében pontosan ugyanazoknak a követelményeknek kell megfelelni, mint az EU más tagállamaiba történo utazásnál (lásd 1. pont) (Tehát elegendo a megjelölés, az érvényes veszettség elleni védooltás, vagyis az érvényes egységes európai állatútlevél megléte.)

5. Norvégiába történo beutazás feltételei
.

Norvégia és Svédország között nyitottak a határok, így a Norvégiába történo beutazáshoz (annak ellenére, hogy Norvégia nem tagja az Európai Uniónak) ugyanazoknak a követelményeknek kell eleget tenni, mintha Svédországba akarnánk az állatot bevinni. (2. pont)

6. Horvátországba történo beutazás feltételei
.

Horvátország nem tagja az Európai Uniónak (ún. harmadik ország), de teljes mértékben elfogadják az érvényes egységes európai állatútlevelet. (1. pont) Ennek hiányában a (korábban szokásos) hatósági állatorvosi igazolást kell beszerezni, és azzal lehet utazni. Amennyiben nem útlevéllel történik az utazás, hanem hatósági állatorvosi igazolással, akkor visszafelé, a magyarországi belépéshez be kell szerezni egy horvátországi hatósági állatorvos igazolását! (Célszerubb ezért az EU-s állatútlevéllel történo utazást szorgalmazni.)

7. Szerbiába, Ukrajnába, Oroszországba történo beutazás feltételei
.

A beutazáshoz hatósági állatorvosi igazolás kell csak, amit az utazás elott 3 napon belül kell beszerezni. Az állat azonosítása nem követelmény.

Ha azonban az állattal vissza is akarnak jönni Magyarországra (vagy az Európai Unióba), akkor szükséges még a következo:

a.) Mikrochipes megjelölés (ISO 11784, illetve 11785) vagy tisztán, egyértelmuen olvasható tetoválás (2011. július 03. napjáig)

b.) Érvényes veszettség elleni védooltás a 3 hónapos kor betöltése után,

c.) A veszettség elleni védooltás beadási dátumától számított 30. naptól vérvétel és a vérminta titer-vizsgálata.

Megfelelo eredmény (0,5 NE/ml) szükséges a visszautazáshoz.

8. Montenegróba történo beutazás feltételei
.

4 hónaposnál fiatalabb állattal egyáltalán nem lehet beutazni.

a.) Követelmény a mikrochipes megjelölés (ISO 11784, illetve 11785)

b.) Veszettség elleni védooltás (lehet a mikrochipes megjelölés napján is, vagy az után)

c.) A beutazáshoz szükséges a hatósági állatorvosi igazolás.

Ha az állattal vissza is akarnak jönni Magyarországra, akkor ugyanaz szükséges, mint a 7. pontban Szerbia, Ukrajna, Oroszország esetében.

9. Utazás az USA-ba, Kanadába
.

A kiutazó állatnak legalább 12 hetes életkorúnak kell lennie.

a.) Rendelkeznie kell 12 hetes életkor betöltése után kapott veszettség elleni védooltással. (Az oltás történhet a hatósági állatorvosi igazolás kiállításának napján is!)

b.) Szükséges még a hatósági állatorvosi igazolás.

Vannak olyan információk, amelyek szerint, ha a Magyarországról az USA-ba (Kanadába) történo utazás valamely EU tagállamban történo átszállással történik, akkor biztonsági okokból az állatnak rendelkeznie kell mindazzal, ami az Európai Unióba történo beutazáshoz szükséges. Ha az átszállás Nagy-Britannia valamelyik repüloterén történik meg, követelmény a 3.pontban leírt összes eloírás betartása! (Ezt azzal indokolják, hogy bármikor elofordulhat, hogy a célállomás felé történo továbbutazás akadályba ütközik, és ilyenkor szükségessé válhat az állat EU-ba történo beléptetése.)

Emellett a légitársaságoknak lehetnek (vannak) különleges igényeik, eloírásaik, amit konkrétan attól a társaságtól kell megérdeklodni, amelyikkel az állat repülni fog

10. Utazási feltételek Izraelbe
.

Izraelbe 3 hónaposnál fiatalabb állat nem viheto be!

A beutazáshoz a szokásos hatósági állatorvosi igazolás szükséges. Ennek hiányában teljes mértékben elfogadják az érvényes egységes európai állatútlevelet is.

11. Utazás Ausztráliába kutyával, macskával
.

Ausztráliába rendkívül szigorú karanténozás után lehet csak állatot bevinni. A karanténozás kijelölt karantén állomásokon történik, ahová elozetesen helyet kell foglalni. Részletes angol nyelvu információ az alábbi linken található:

http://www.daff.gov.au/aqis/cat-dogs

További cikkek:

Szeretettel várjuk az állattartókat és kedvenceiket a PET CENTRUMban!

Cím:
PET CENTRUM
Állatorvosi Rendelő, Patika
Kutyakozmetika,
Állateledel, Felszerelés

Pásztó, Hunyadi út 33.

Rendelő, Patika:
+36-30-9531288

Kozmetika, Bolt:
+36-30-7820475
www.petcentrumpaszto.hu

Nyitva:
ÁLLATORVOSI RENDELŐ, PATIKA
Hétfőtől Péntekig 15-17-ig

SZOMBATON 9-11-ig

Vasárnap: zárva
Nyitvatartási idő után hívható:
+36-30-953-1288

+36-30-6968-606

KUTYAKOZMETIKA:
Előzetes bejelentkezés: +36-30 7820475

ÁLLATELEDEL-FELSZERELÉS BOLT
Hétfő-Péntek: 13-17-ig
Szombat-Vasárnap: zárva

Dr. György Zsolt állatorvos

Szponzorálja: