HUNGAROPET GAZDI-TUDÁSBÁZIS: Állatorvosoktól-Állattartóknak

A kandúrok ivartalanitásáról

A nem tenyésztésre szánt, kedvencként tartott macskák ivartalanítása ma már Magyarországon is a felelos állattartás részét képezi. Állategészségügyi és állatvédelmi szempontból (nem kívánt szaporulat megelozése és ezáltal a kóbor macskák számának csökkentése!!!) egyaránt számos megalapozott érv hozható fel a beavatkozás mellett.

Az ivartalanítás elonyei
1.) Az ivartalanítással megelozhetok a különbözo rossz szokások, különös tekintettel a vizeletspriccelésre. A kandúrok rendkívül buzös vizeletükkel a területüket jelölik meg, ez lakásban elviselhetetlen, de kertes házban is sok gondot okoz, nemcsak a tulajdonosnak, hanem a szomszédoknak is.

2.) Megelozheto a nem kívánt szaporulat, ezáltal csökken a kóbor macskák száma.

3.) Megelozhetok a herék daganatos elváltozásai.

4.) Megszunik a folyamatos kóborlás, napokig, hetekig tartó eltunés és az ehhez kapocsoldó kellemetlenségek. A nostényeket kajtató kandúrok egyre messzebb kóborolnak el otthonuktól, ez számos veszéllyel jár, elég, ha csak arra gondolunk, hogy az utakon elütött macskák jó része nem ivartalanított kandúr.

5.) Az ivartalanított kandúr kisebb területet jár be, kevésbé agresszív, ezáltal csökken a verekedések száma. Ennek számos elonye van, mivel így megelozhetok különbözo folyamatosan kiújuló sérülések, tályogok. A kevesebb verekedés következményeként jelentosen csökken számos, halálos betegséggel való fertozodés kockázata is, pl. macska leucosis, FIV („macska AIDS”).

Az ivartalanítással kapcsolatos leggyakoribb tévhitek
1.) A kandúroknak nincs szükségük arra, hogy életükben legalább egyszer vagy rendszeresen párosodjanak, mivel a szexuális viselkedés esetükben csak fajfenntartó célzatú.

2.) A tervezett fedeztetésektol eltekintve a párzás és ahhoz kapcsolódó viselkedésformák a kandúrok számára lényegesen több hátránnyal jár, mint elonnyel (elkóborlás és következményei, szomszédok által történo esetleges bántalmazás, tályogok folyamatos kialakulása, különbözo fertozo betegségek).

3.) Az ivartalanítás a macska személyiségét, kedélyállapotát, játékosságát, intelligenciáját nem befolyásolja negatív irányban, általánosságban elmondható, hogy a mutéten átesett kandúrok a tulajdonoshoz sokkal ragaszkodóbbak, barátságosabbak lesznek.

4.) A fiatalkori ivartalanításnak nincs negatív hatása a macska fejlodésére.


A mutét menete

A kandúrok ivartalanítása gyakorlatilag bármely életkorban elvégezheto, de a különbözo rossz szokások kialakulásának megelozése végett mi a fiatalkori, 5-6 hónapos kor környékén történo mutétet javasoljuk.

A beavatkozás altatásban történik, melynek során mutéti körülmények között eltávolítjuk a heréket. Varratszedésre nincs szükség.

Az ivartalanított macskák táplálása

Az ivartalanított macskák táplálására célszeru odafigyelni, mivel a mutétet követoen megnohet a táplálékfelvételük és ezáltal könnyen elhízhatnak.

További cikkek:

Szeretettel várjuk az állattartókat és kedvenceiket a PET CENTRUMban!

Cím:
PET CENTRUM
Állatorvosi Rendelő, Patika
Kutyakozmetika,
Állateledel, Felszerelés

Pásztó, Hunyadi út 33.

Rendelő, Patika:
+36-30-9531288

Kozmetika, Bolt:
+36-30-7820475
www.petcentrumpaszto.hu

Nyitva:
ÁLLATORVOSI RENDELŐ, PATIKA
Hétfőtől Péntekig 15-17-ig

SZOMBATON 9-11-ig

Vasárnap: zárva
Nyitvatartási idő után hívható:
+36-30-953-1288

+36-30-6968-606

KUTYAKOZMETIKA:
Előzetes bejelentkezés: +36-30 7820475

ÁLLATELEDEL-FELSZERELÉS BOLT
Hétfő-Péntek: 13-17-ig
Szombat-Vasárnap: zárva

Dr. György Zsolt állatorvos

Szponzorálja: