HUNGAROPET GAZDI-TUDÁSBÁZIS: Állatorvosoktól-Állattartóknak

A kan kutyák ivartalanításáról

A nem tenyésztésre szánt, kedvencként tartott kutyák ivartalanítása ma már Magyarországon is a felelos kutyatartás részét képezi. Állategészségügyi és állatvédelmi szempontból (nem kívánt szaporulat megelozése és ezáltal a kóbor kutyák számának csökkentése!!!) egyaránt számos megalapozott érv hozható fel a beavatkozás mellett.

Az ivartalanítás elonyei
.
1.) Az ivartalanítással megelozhetok az idos kan kutyákban viszonylag gyakran kialakuló prosztataproblémák (daganatok, a prosztata megnagyobbodása és az ebbol fakadó vizelet- és bélsárürítési zavarok stb.)

2.) Megelozhetok a különbözo tesztoszteronfüggo végbélkörnyéki daganatok

3.)  Megelozhetok a herék daganatos elváltozásai

4.) Megszunik a szukák tüzeléskor tapasztalható és az ehhez kapocsoldó kellemetlenségekkóborlás, elszökdösés

5.) Csökken a más kanokkal szembeni agresszió, illetve az ivartalanított kan kutyát rendszerint a többi kan sem támadja meg, mivel nem tekintik riválisnak.

6.) Megelozhetok és kezelhetok különbözo viselkedési zavarok
. (családtagokkal, gazdával szembeni agresszió stb.)

Az ivartalanítással kapcsolatos leggyakoribb tévhitek

A kanoknak nincs szükségük arra, hogy életükben legalább egyszer vagy rendszeresen párosodjanak, mivel a szexuális viselkedés esetükben csak fajfenntartó célzatú.

A tervezett fedeztetésektol eltekintve a párzás a kanoknak általában több hátránnyal jár, mint elonnyel (elkóborlás és következményei, a szuka gazdája által történo esetleges bántalmazás).

Az ivartalanítás a kutya személyiségét, kedélyállapotát, játékosságát, intelligenciáját nem változtatja meg.

A fiatalkori ivartalanításnak nincs negatív hatása a kutya fejlodésére.

Az elhízás a túlzott táplálékfelvétel következménye, ez a tulajdonos által befolyásolható, ivartalanított és nem ivartalanított állatoknál egyaránt eloforduló jelenség, ezért kedvencünk táplálására minden esetben oda kell figyelni!
.

A mutét menete

A kan kutyák ivartalanítása gyakorlatilag bármely életkorban elvégezheto, de a különbözo rossz szokások kialakulásának megelozése végett mi a fiatalkori, 6-8 hónapos kor környékén történo mutétet javasoljuk.

A beavatkozás altatásban történik, melynek során mutéti körülmények között eltávolítjuk a heréket, majd a herezacskót több rétegben összevarrjuk. A külso, nem felszívódó varratréteg eltávolítására a mutét utáni 10. napon kerül sor.

Nagyon fontos az ivartalanítás elvégzése az ún. rejtett here esetében. Ilyenkor az egyik vagy mindkét here nem száll le a herezacskóba, hanem a hasüregben marad. A rejtett here idozített bomba, mivel a hasüregben uralkodó magasabb homérséklet miatt a bennmaradt here daganatosan elváltozik. Ilyenkor csak egyetlen megoldás van: a hasüregben lévo here mielobbi eltávolítása (lehetoleg még a daganat képzodése elott). Ilyenkor minden esetben el kell végezni a normális here eltávolítását is, mivel a rejtett heréju állatok nem tenyészthetok tovább.

További cikkek:

Szeretettel várjuk az állattartókat és kedvenceiket a PET CENTRUMban!

Cím:
PET CENTRUM
Állatorvosi Rendelő, Patika
Kutyakozmetika,
Állateledel, Felszerelés

Pásztó, Hunyadi út 33.

Rendelő, Patika:
+36-30-9531288

Kozmetika, Bolt:
+36-30-7820475
www.petcentrumpaszto.hu

Nyitva:
ÁLLATORVOSI RENDELŐ, PATIKA
Hétfőtől Péntekig 15-17-ig

SZOMBATON 9-11-ig

Vasárnap: zárva
Nyitvatartási idő után hívható:
+36-30-953-1288

+36-30-6968-606

KUTYAKOZMETIKA:
Előzetes bejelentkezés: +36-30 7820475

ÁLLATELEDEL-FELSZERELÉS BOLT
Hétfő-Péntek: 13-17-ig
Szombat-Vasárnap: zárva

Dr. György Zsolt állatorvos

Szponzorálja: