HUNGAROPET GAZDI-TUDÁSBÁZIS: Állatorvosoktól-Állattartóknak

A combcsontfej elhalása (Legg-Perthes kór) kutyában

Mi is ez a betegség?

Ennek a betegségnek több orvosi megnevezése van, nevezik Legg-Calve-Perthes kórnak, Legg-Perthes kórnak, simán Perthes kórnak, coxa planának vagy a combcsontfej aseptikus vagy avasculáris elhalásának is. A csípo egy gömbcsuklós ízület, ez azt jelenti, hogy nem csak két irányba tudjuk a lábunkat mozgatni, hanem pl. körözni is tudunk vele. A combcsontfej elhalásával az ízület elveszti mozgékonyságát. A betegség a combcsontfej vérellátási zavarával függ össze, ez lehet fejlodési rendellenesség vagy sérülés következménye.

Mi okozza a problémát?

A betegség általában fiatal kistestu kutyák (Yorkishire Terrier, West Highland White Terrier) öröklött betegsége, leggyakrabban tehát terrierekben fordul elő. előfordulhat azonban a láb vagy a csípo sérülése, baleset után is.

Hogyan diagnosztizálják?

A betegség általában fokozódó sántasággal kezdodik, a kutya nem terheli a végtagját. Ez a vezeto tünet. Szorítkozhat csak az egyik lábra, de gyakori, hogy mindkét lábon jelentkeznek a tünetek, foleg fiatal kutyákon, 5-12 hónapos korban. A fizikális vizsgálatnál feltuno a csípo mozgékonyságának csökkenése, az izmok sorvadása és a láb rövidülése a másik oldalihoz képest. Pontos diagnózist röntgen vizsgálattal szokták megállapítani. Általában egyoldalon jelentkezik a betegség, de minden 8 eset közül egyben kétoldali a betegség. (Az alábbi képen a jobboldali csipöizület megbetegedése látható.)

Hogyan kezelik a betegséget?

A betegség mutétileg orvosolható, a combcsont fejének és nyakának eltávolításával. Ezt nevezik femoral head an neck osteotomiának is (FHO). Mivel ez a betegség foleg kistestu kutyáknál fordul elő, nem kell protézist beültetni, nagyobb testu kutyában azonban nélkülözhetetlen a csípoízület pótlása.

Mi történik, ha a csípoízület egy részét eltávolítják?

A mutét után a szervezet igen gyorsan rostos kötoszövettel fogja kitölteni az ízület helyét és így létrejön egy ún. álízület. Pár hónap múlva a legtöbb ilyen mutéten átesett kutya gond nélkül fog a labda után szaladgálni, mintha semmi sem történt volna.

előfordulhatnak komplikációk?

Ennél a mutétnél ritkán fordulnak elő komplikációk. A kutyusok néhány százaléka továbbra is biceghet, esetleg hosszú távú fájdalomcsillapításra van szüksége. előfordulhat, hogy ezeket az állatokat újra megmutik, hogy még nagyobb részt kivegyenek a combcsontból, hogy ezzel megszüntessék a kényelmetlen érzetet és fájdalmat.

Tenyészthetem-e a kutyámat?

Mivel a Perthes-kór örökletes betegség, ezért etikátlan és nem javasolt ezeket a kutyákat tenyésztésbe venni.

További cikkek:

Szeretettel várjuk az állattartókat és kedvenceiket a PET CENTRUMban!

Cím:
PET CENTRUM
Állatorvosi Rendelő, Patika
Kutyakozmetika,
Állateledel, Felszerelés

Pásztó, Hunyadi út 33.

Rendelő, Patika:
+36-30-9531288

Kozmetika, Bolt:
+36-30-7820475
www.petcentrumpaszto.hu

Nyitva:
ÁLLATORVOSI RENDELŐ, PATIKA
Hétfőtől Péntekig 15-17-ig

SZOMBATON 9-11-ig

Vasárnap: zárva
Nyitvatartási idő után hívható:
+36-30-953-1288

+36-30-6968-606

KUTYAKOZMETIKA:
Előzetes bejelentkezés: +36-30 7820475

ÁLLATELEDEL-FELSZERELÉS BOLT
Hétfő-Péntek: 13-17-ig
Szombat-Vasárnap: zárva

Dr. György Zsolt állatorvos

Szponzorálja: